Solceller på taget – en investering

Solceller på taget er en måde at få strøm på gratis. For nogle er det endda en mulighed for at tjene lidt ekstra. Hvis du producerer mere strøm end du bruger i husholdningen, kan elmåleren rent faktisk begynde at løbe baglæns. Og så er det elselskabet, der skal betale dig for den overskydende strøm. Og det er vel ikke så ringe endda?

Hvis det oven i købet er det billigste at producere sin egen strøm, kan det vel ikke være mere oplagt. Men der er lige nogle penge, man skal investere først!

Solceller er en god investering

Idag er solceller en god investering. Priserne på solcellepanelerne er faldet gennem de sidste år. Og det modsatte er sket med energipriserne. De ser ud til kun at gå en vej – og det er desværre opad. Der er naturligvis penge at spare, ved at forbruge mindre energi. Men der er rigtig mange penge at spare ved selv at lave energien – og det er her solcellerne kommer ind i billedet.

Men når jeg kalder det investering, skal det tages bogstaveligt. Det er ikke noget, hvor der er en stor gevinst fra dag 1. Det skal ses på den lange bane. Der skal penge ud af kassen for at etablere det – og det er som regel i omegnen af de 100.000 for overhovedet at komme i gang. Så et greb i lommen er det ikke.  Det er en investering i lavere udgifter i husholdningen mange år frem. Hvordan det influerer på husprisen, kan være svært at sige, da huspriser er meget usikre i dag. Men der er ingen tvivl om, at også solceller på taget ville være et stort aktiv, den dag man ønsker at sælge sin bolig. Hvor man siger, at man ikke skal regne med den store værdiforøgelse ved for eksempel at lave nyt køkken eller bad, forholder det sig anderledes med solceller – eller andet, der har indflydelse på energiforbruget i boligen. Energiforbruget i en bolig er nemlig noget, boligkøbere er mere opmærksomme på end nogensinde.

Men det handler jo ikke kun om boligpriser – men også om huse, der ikke skal sælges – og som man gerne vil forbedre på. Og denne forbedring er noget, der har indflydelse på boligøkonomien fremover – ikke kun hvis man skal sælge. Der er ingen tegn på, at energipriserne vil falde – tværtimod.

Har du råd?

Det allerførste, man skal kigge på, er dog de penge, man skal betale for at etablere anlægget. Investeringen. Det er ikke alle, der i dag har mulighed for at låne til forbedringer i boligen. Boligmarkedet er ikke hvad det har været. Men man kunne jo se lidt længere frem – og spare op til det. Mange lægger i forvejen penge til side til boligforbedringer – og her var noget, der ikke bare giver forbedringer, men også et reelt afkast.

Selv har jeg ikke solceller på taget. Endnu, skulle jeg nok sige. For det første har jeg i en længere periode boet i lejerbolig, hvor det ikke er aktuelt – jeg må ganske enkelt ikke forandre boligen. For nylig er jeg flyttet til en ejerbolig, hvor det meget vel kunne blive aktuelt. Dog skulle det i stedet være for opsparede penge – et langt stykke af vejen. Så det kan komme til at tage et par år, før det bliver aktuelt. Men der er jo også mange, der mener, at prisen for solceller vil falde yderligere, så måske…?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.