Smagssans på afveje?

En høj pris får vinen til at smage bedre, skriver Politiken.dk. Det lyder jo i og for sig ganske uskyldigt, betaler man mere får (eller burde man vel få, ikke?) en bedre vin. Men så enkelt er det ikke. Næh, jo mere en flaske vin koster,  jo mere nyder viat drikke den. Og det er ikke smagen, der gør det! Det er prisen.

Det er nok de færreste, der vil indrømme det, men det er ganske vist. Vi bruger nemlig ofte prisen som pejlemærke når vi skal vurdere, hvor god en vare er.

Verden vil bedrages.

Det viser en ny undersøgelse fra en gruppe forskere i Californien. En gruppe forsøgspersoner blev sat til at smage på den nøjagtig samme vin. De blev dog fortalt, at der var tale om vine på forskellige prisniveauer. Det vi smager er altså baseret på forventningerne – ikke virkeligheden. For de kunne slet og ret bedst lide vinen, hvis de fik indtryk af, at den var dyr.

Og på samme måde forholder det sig givetvis når vi selv køber vin ind. Og måske også en masse andre ting. Læs artiklen på http://politiken.dk/tjek/dagligliv/mad/article457779.ece

På samme måde som man forventer sig meget mere af de dyre hudcremer, selvom det retteligt er bevist, at de ikke kan noget, som de billige ikke kan. Hvorfor? Ja, for hvis de ikke kunne mere, så kan man da vel heller ikke få så høj en pris for dem? Eller?

Kejserens nye klæder.
Rødvin

Det er lidt det gamle eventyr om igen. Mange af os er ikke eksperter i vin – og derfor bruger vi prisen som pejlemærke. Og skulle man opdage, at det ikke holder, er det måske ikke noget, man udbasunerer. Mange vil nok holde for sig selv, at de har ladet sig tage ved næsen. Som i eventyret. Det er jo altid sådan, at det er de ting, vi ikke har forstand på, hvor vi nemmest lader os snyde.

Forventningens glæde

Så husk, næste gang du har gæster: Køb noget billigt vin og lad den udgive sig for noget helt andet. En karaffel kan være et hjælpemiddel, der får vinen til at virke dyrere end den reelt er. Et andet tip, hvis du nu skulle være så uheldig, at erhverve dig en rødvin, der ikke er noget at skrive hjem om: Hæld lidt portvin i den, så virker den lidt mere “fyldig”. Og det er vistnok en god ting….tror jeg. Som sagt: Verden vil bedrages…

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.