Sluk lyset, når du ikke bruger det

Det burde komme af selv, men det gør det ofte ikke. Lys i et rum, du ikke bruger, er rent spild! Det er selvfølgelig et spørgsmål om vaner, at man ikke “glemmer” at slukke. Eller rettere: Man tænker ikke over det. Men der er – for manges vedkommende – penge at spare. For mange af os er yderst glemsomme på dette punkt.

Er der rum, man holder belyst bare for at kunne orientere sig, når man skal igennem, kan det være en ide at sætte lys op netop til formålet. Lys, der  for eksempel kunne være LED-lys, der bruger meget lidt strøm.

Orienteringslys

Jeg har for eksempel et par lamper med 4w lavenergipærer placeret på strategiske steder. De gør, at jeg ikke tænder mere lys i rummet, når jeg går igennem. Et strømforbrug på 4w er meget begrænset, men alligevel nok til at kunne orientere sig. Vælger man diodepærer, er det muligt at klare sig med det halv. Og det LED-pærerne, som engang var hundedyre, er er ved at være nede i priser, hvor vi alle kan være med!

Man kunne også vælge at sætte en lyskæde med lysdioder (LED) op – det er yderst begænset, hvad de forbruger af strøm. Disse lyskæder fås også til en ganske overkommelig pris. Jeg har selv et lystræ (lidt i familie med en lyskæde) – og den har et strømforbrug på 2,5 watt. Et andet sted har jeg valgt en glaslampe – også med LED – strømforbruget er her 1,8 watt.

Censorstyret belysning

En anden mulighed er at bruge belysning, der er styret af censor. En sådan belysning bruger kun strøm, når der rent faktisk er brug for lys. Er der ingen aktivitet, er den ikke tændt. Hvilket gør, at man ikke bruger strøm, man ikke har brug for.

Og husk at slukke…

Men vigtigst af alt er nok at ændre sine vaner. Husk at slukke! Og ganske vist kan man få lidt teknologisk hjælp. Men i virkeligheden er det mest virkningsfulde nok, at man har fokus på det. En vane der siger, at lys, man ikke har brug for – det skal ikke være tændt!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.