Shopping – dyr underholdning

Er du en af dem, der bruger for mange penge, skal du måske se lidt nærmere på dit forhold til shopping. Også selvom du ikke ser dig selv som shopaholic. Man kan nemlig sagtens bruge for mange penge uden helt at være klar over det. Billedet af en shopaholic er nok lidt karikeret – så vi ofte ikke kan genkende os selv i det. Men mange af os har det i os – ingen tvivl om det. Måske bruger du for mange penge på det alligevel?

Mange af os bruger shopping som adspredelse. En tur i indkøbscenteret er en slags underholdning. Mange føler sig godt tilpas, når de bruger penge. Desværre. Bagefter føles det knap så rart, i hvert fald hvis man egentlig ikke havde råd. Så føler man sig en anelse dum. Mon ikke vi alle kender det. Mange ting har man lyst til at købe, men ikke brug for. Det er – som bekendt – ikke helt det samme.

Der kan være mange købsmotiver. Nogle køber ting som belønning. Eller som trøst. Eller noget helt tredie. Der er skrevet masser af bøger og artikler om den slags – det behøver vi ikke tage her. Blot konstatere, at det er al for dyr en underholdning!

Lad være med at shoppe for at få det bedre

Mange af os bruger shopping som underholdning – det er en meget dyr underholdning

Shopping? Find nu noget andet at lave

Det kan nemt få karakter af adspredelse eller underholdning. Desværre er det en dyr fornøjelse. Og det kan – til en vis grad – undgås:

  • Du skal derfor holde dig fra indkøbscentre (og lignende fristelser) hvis du ikke har noget at lave der. Og skal du ind i et indkøbscenter, må du på forhånd gøre dig klart, hvad det er, du skal købe. Og naturligvis holde dig til det. Og ikke andet.
  • Find noget andet at lave. Gå en tur i skoven, gå i haven, tag dig en tur på cykel. Tag på besøg – eller inviter gæster. Eller gå i svømmehallen, leg med dine børn (hvis du ikke har nogen, kan du sikkert låne…). Møbler om i stuen, læs en bog. Eller få dig en ny hobby. Skriv en bog om noget, der interesserer dig – eller start en blog. Start med at løbetræne Tag et kursus i noget, du gerne vil lære. Førstehjælp, karate eller poetry slam! Kort sagt: Find noget, der gør dig glad – uden at være dyrt. Jo, det findes!

Udover, at du sparer penge, sparer du faktisk også tid. De målrettede indkøb er ikke bare de mest økonomiske. Det er samtidig dem, man bruger mindst tid på. Så der er oven i købet en lille sidegevinst.

Shopping – stil de rigtige spørgsmål.

På et eller andet tidspunkt står du selvfølgelig over for fristelsen.  Medmindre du bor på en øde ø, naturligvis. Der er signaler alle vegne, der opfordrer til at bruge penge. Og det gør, at vi er under pres for at bruge penge meget af tiden. Det er der ikke så meget at stille op imod – det handler om at stå imod.

Så er det, at du skal have din kritiske sans med. Husk at stille dig selv, de rigtige spørgsmål. Spørg ikke, om du har lyst til at købe det, men i stedet:

  • Har jeg brug for det?
  • Har jeg råd til det?
  • Hvis jeg ikke køber det, vil jeg så savne det?

Alle de fornuftige, kedelige spørgsmål, vil du nok sige. Men det er netop dem, der skal få dig til helt at miste lysten til at købe. Shopping er ikke underholdning! I hvert fald ikke passende underholdning, hvis du skal holde igen med at bruge penge.

Shopping er for dyr dom underholdning
Shopping for sjov? Muligvis sjovt, men alt for dyrt. Billede af mohamed Hassan fra Pixabay

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.