RKI registrering – hvordan kommer man i RKI?

At man er registreret i RKI betyder som regel, at man ikke har overholdt sine betalingsforpligtelser. Det er som regel noget ens kreditorer gør, men der er i princippet ikke noget i vejen for, at man selv kan lade sig registrere. Nogle undrer sig måske over forslaget?

Grunden til dette kommer jeg frem til senere. RKI registrering regnes nemlig af mange for en mindre katastrofe. Og det der da også et dårligt tegn. På den måde forstået at man ikke har overholdt sine betalingsforpligtelser. Men for nogle mennesker, der har tendens til at finansiere alt med lån, kan det blive den bremseklods, der har hidtil manglet.

RKI – sådan fungerer det

RKI er i bund og grund et register over “dårlige betalere”. Virksomheder få adgang til registret. Det giver dem mulighed for  at undersøge, om deres kunder er registreret som dårligere betalere. I praksis betyder det, at hvis du står i RKI, er du stort set udelukket fra at låne penge. Når en kreditor har registreret dig i RKI kan du være registreret i op til 5 år for misligholdelse det pågældende lån. Derefter vil din RKI registrering blive slettet. Hvilket dog ikke hindrer at du kan registreres for andre forhold.

En RKI registrering giver dig nogle økonomiske begrænsninger. Disse er blandt andet:

  • Du kan ikke få udstedt et kreditkort – og har dermed ikke mulighed for at lave et overtræk.
  • Du er afskåret fra at låne penge af de almindelige kanaler.

RKI – guds gave til gældsplagede?

OK, måske er det en overdrivelse, men lad os lige prøve at vende situationen om:

  • Er du plaget af gæld, skal du ikke optage nye lån. Kan du ikke overholde dine gældsforpligtelser, skal du ikke låne.
  • Skal du afvikle gæld i stedet for at optage ny gæld, har du ikke brug for at kunne overtrække.

Kort sagt: Det er ikke muligt mere. Er du opsat på, at få vendt din økonomi om og få betalt gæld af, har du ikke brug for de 2 muligheder for at stifte yderligere gæld. Tværtimod kan man ved at fjerne muligheden, også fjerne fristelsen. Og det kan være en sikkerhed, ikke mere at kunne stifte gæld. Det er simpelthen ikke muligt.

For nogle er det en lettelse. Det hindrer overforbrug. For andre er det måske mere en øjenåbner: Den dag, man ser sig selv registreret i RKI, er man klar over, at ens økonomi er kørt af sporet. Nej, det er ikke kun  negativt – selvom mange måske ville opfatte det sådan.

Tjek om du er registreret i RKI?

Skulle du være i tvivl om, hvorvidt du står registreret i RKI, er det noget du kan finde ud af. Det eneste, du skal bruge er dit NemID. Du går bare ind på hjemmesiden dininfo.dk – og logger på vha. dit NemID. Så vil du kunne se, om der ligger en RKI registrering på dig. RKI – kendt som  Ribers Kreditinformation hedder nu i øvrigt Experian.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.