RKI lån – kan man låne, når man står i RKI?

Overordnet er svaret nej. Og bør være nej. Langt de fleste steder er man afskåret fra lån og anden gældsoptagelse, hvis man står registreret i RKI. Jeg ved godt, at der er firmaer, der reklamerer med “lån trods RKI”. Men du kan roligt regne med, at dette er højtforrentede lån. For de er megetrisikobetonede.

Men der er noget andet, jeg gerne vil sige til dem, der reagerer på denne overskrift: Det er en utrolig dårlig ide at låne, hvis man står i RKI. For det betyder, at man ikke kan overholde sine økonomiske forpligtelser. At man er registreret som dårlig betaler.

Ud over der ikke er noget, der vil låne en penge, betyder også noget ganske centralt: som regel er man i en situation, hvor man slet ikke burde låne penge. Man kan blive nok så fristet – det kan ikke lade sig gøre! Og det er sådan set ikke en dårlig ting.

Den onde gældsspiral

Og lidt firkantet sagt: Hvis man ikke kan betale sin gæld, skal man ikke tage flere lån. Det er ikke bare dumt at tage lån, man ikke kan betale tilbage. Hvis man på forhånd ved, at man ikke kan betale dem. ER man i RKI, skal man have afviklet sin gæld, ikke øget den. Og det er faktisk ulovligt at optage lån, hvis man på forhånd ved, man ikke kan betale afdragene. Det er altså ikke “bare” ufornuftigt – og ikke bare end egen sag om man gældsætter sig.

Jeg har jævnligt hørt folk sige, at det er uretfærdigt – for de er dem, der har allermest brug for at kunne låne! Men det er altså når man er nået dertil at man optager nye lån for at kunne betale af på de gamle. Dette er en strategi, der kun gør alting værre…

Og det dur ikke. Man er havnet i en ond gældsspiral – og har nok mest af alt brug for hjælp til at få det hele på rette køl. For eksempel i form af gældsrådgivning. Men ikke i form af flere lån.

RKI – måske er det godt?

For nogle kan en RKI registrering være en lettelse. For de vil ikke mere være fristet til at stifte ny gæld – det er nemlig umuligt. Og det er så dan anden side af sagen. Der er ligefrem folk, der lader sig frivilligt registrere i RKI – netop af denne grund. Det skal lige understreges, at det ikke som sådan er RKI, der nægter en lån. RKI registrerer bare de dårlige betalere. Det er långiver, der – som oftest – afviser at give lån på baggrund af RKI’s oplysninger.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.