Privatøkonomi – det enkle regnestykke

Privatøkonomi bliver mere og mere kompliceret. Ikke mindst på grund af al den finansiering (læs: låntagning) der forekommer i de flestes økonomi. Dette er medvirkende til, at mange mister overblikket. Og det betyder igen, at der er en øget risiko for, at man fejldisponerer.

Dem, der følger med i Luksusfælden på TV3 vil se, hvordan mange ender i et morads af forskellige låntyper og låneformål – og ender med at skulle have eksperter til at rode kastanjerne ud af ilden. Ofte ser man, at de alt for mange konti, for mange lån og for mange transaktioner dækker over det, der burde være enkelt. At det kun kan gå ned ad bakke, hvis man bruger mere end man tjener…

Hvor svært kan det være?

Dette giver nemt indtrykket af, at ved at flytte kreativt rundt på brikkerne – og forhandle – kan man forvandle ens privatøkonomi til ukendelighed. Dette er dog en sandhed med modifikationer. For det helt  grundlæggende i privatøkonomi har i bund og grund ikke ændret:

  • Hvis du tjener mere end du bruger, kan det kun gå galt.
  • Ligningen er ganske enkel: (det, du tjener) – (det du bruger) = dit overskud. Og det er som i matematikken: er det sidste tal højere end det første, så hedder det ikke overskud, men underskud. Ofte symboliseret ved de røde tal, som ingen af os synes om.

At leve over evne

Det er en misopfattelse, at man sagtens kan leve over evne, bare det er finansieret på den rigtige måde. Jo, man kan sagtens finansiere et overforbrug – men kun for en tid. Hvad der kan ske, hvis man går for langt – det ved Luksusfældens seere også kun alt for godt. Mange har ikke overblikket til at se, at de hver eneste måned i lang, lang tid bruger langt mere end de tjener.

Engang var det ikke så nemt at leve over evne uden at opdage det. Men noget har ændret sig. Man kan tage forbrugslån alle vegne. Ofte uden at skulle stille sikkerhed. Det er sikkert blevet for nemt. Mens vi havde højkonjunkturer, var det ekstra nemt.

I bund og grund handler det om muligheden for at bruge penge man ikke har. Penge, der skal betales tilbage. Og svares renter af…

Manges privatøkonomi er desværre præget af, at dette længe har været muligt. Finanskrisen har dog sat en stopper for, hvor nemt det er at låne. Og dermed leve over evne. For det er jo i bund og grund låntagning og finansiering, der gør det muligt at leve over evne. Tænk bare på, hvis alt var så konkret, at man kun kunne bruge de penge, man tjente? Når der ikke var flere penge, var det slut!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.