Planter til haven – gratis?

Planter til haven er ikke billige – hvis man skal tro de priser, man ser i havecenteret og lignende steder. Der bliver solgt mange af de dyre haveplanter, hvor dyre de end måtte være. Vedligeholdelse af haven løber nemt op. Men der er andre muligheder – man kan få en både flot og varieret have – uden at det koster kassen.

Billige haveplanter…?

Eller måske endda gratis haveplanter?

Allerførst: Glem de priser du ser i detailhandel. Hvis du ikke har den slags penge at ofre på haven – eller bare synes priserne er vanvittige – så skal du gå en hel anden vej. Den gratis vej! Der er nemlig masser af muligheder.

Byt planter og frø

Byt med andre. Byt haveplanter, byt frø, byt stiklinger, byt løg – byt alt muligt plantemateriale. Intet kan være mere oplagt. Tænk blot på,hvordan man kan tage frø eller stiklinger af alle mulige planter.

Og alle de planter, som kan deles i flere når de bliver for store. Alt dette plantemateriale kan blive til nytte i en anden have. Du har noget, som andre ikke har. Og de har noget, du ikke har. Intet kan være mere oplagt end plantebytteri. Det vil give en løbende fornyelse af haven.

Du bytter simpelthen planter med andre haveejere. Det kan være naboer, familie, venner og bekendte. Det er bare et spørgsmål om at få det organiseret – det er jo en winn-winn-situation for alle implicerede parter. Og der er store bytte- og delemuligheder både når det gælder blomster og nytteplanter. Og skulle du se nogle helt fantastiske planter i en have hos en, du ikke kender, så skader det vel ikke at spørge, om I måske skulle bytte?

Tag på plantebyttemarked

Men ikke nok med det – der findes masser af plantebyttemarkeder rundt omkring i landet. Nogle er lokalt arrangerede – følg med i lokalpressen! Desuden holder Det Danske Haveselskab markeder med plantebytte over hele landet. Så du kan også bytte med mennesker, du ikke kender. Ikke endnu i hvert fald. Jo, planteskolerne er dyre – men de er ikke den eneste mulighed. Og så er det iøvrigt genbrug – på den fede måde! Læs også: på dr.dk: Anlæg en gratis have.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.