Planlagt forældelse?

Ting, der går i stykker, selvom vi ikke synes, vi har haft det ret længe? Hvem kender ikke det? Printeren, vi kun har haft et par år, vil pludselig ikke mere. Som regel er reklamationsretten dog løbet ud!! Prøver du at få den repareret, får du at vide, at det ikke kan betale sig. Smid den ud og køb en ny! Og vi henholder os til, at det må være noget billigt bras, vi har købt – eller at vi har trukket en nitte. For det er jo ikke kun de billige ting, det sker med…. Er det måske bare sort uheld, der ligger bag? Eller er der en plan?

Planlagt forældelse?

Man kan godt føle sig pokkers uheldig, men det er langtfra sikkert, at det er sort uheld. Det kan være meningen, den ikke skal holde længere. Altså producentens mening – ikke vores! Dette gælder ikke kun printere – det kunne sådan set være alle mulige forbrugsgoder, der opførte sig sådan. Det er mere almindeligt end de fleste er klar over. Og det har faktisk et navn. Det bliver kaldt “planlagt forældelse”.

Printer
Hvorfor står printeren af lige efter reklamationsrettens udløb? Billede af OpenClipart-Vectors fra Pixabay

Ikke noget nyt…

Nyt er det heller ikke. Fænomenet stammer helt tilbage fra 20’erne og er meget brugt inden for industrielt design. Det mest oplagte er nok den hedengangne glødepære, som vi alle efterhånden er klar over kun holder de obligatoriske 1000 timer. Men om igen. Det er ikke glødepæren som sådan – den er med vilje lavet til kun at holde de der 1000 timer. De første glødepærer, der blev lavet var langt mere holdbare. Udviklerne fik derfor til opgave at designe en pære, der ikke holdt nær så længe. Bag opgaven stod et kartel af producenter, som ikke så den store fordel i, at pærerne kunne holde alt for længe. Der er langt mere indtjening i at sælge noget, der hele tiden skal udskiftes. En pære, der kan holde i evigheder, er ingen god forretningside.

Det lyder som den rene sammensværgelse – og det er det i en eller anden grad også. Og så lyder det som en værre røverhistorie, men det er det til gengæld ikke! Den, der gerne vil have mere indgående kendskab til fænomenet, kan se dokumentaren “Den store glødepære konspiration”. Dokumentaren har tidligere været vist på DR2, men ligger desværre ikke længere på DR2’s hjemmeside. Det at ting skal udskiftes jævnligt, er i lang tid set som grundlaget for fremtidig vækst. For hvad ville der ske, hvis vi nu bare kunne blive ved at bruge tingene…?

Filmen, som fortæller historien bag planlagt forældelse er lagt ud som video på dette link: http://www.oplysning.org/gloslashdepaeligre-konspirations.html. Her kan du se mere, om glødepæren, der lier over 100 år gammel nu – til trods for, at vi normalt er af den opfattelse, at en glødepære kan holde et år! Det handler naturligvis langtfra kun om pærer – de er mere symbolet på den planlagte forældelse!

Det sker på flere måder. Design, der forælder hurtigt. Teknik, der udddaterer. Men også slet og ret: at tingene simpelthen er forprogrammeret til at gå i stykker på et givent tidspunkt.

Brug, smid væk, køb nyt..

Dette er måske hele grundlaget for den brug-og-smid-væk-kultur, som vi lever med nu. Nogle mener også, at dette er grundlaget for at den industrialiserede verden kan holde den vækst, vi har nu. Hele konceptet med at “det kan ikke betale sig at reparere – det er billigere at købe nyt” er noget vi hele vænnet os til.Og det er også en del af miseren. Det er lige knap nok at vi undrer os mere?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.