Penge er da til for at blive brugt?

Den her hører jeg ofte, når talen kommer på det der med at spare. Og det er selvfølgelig rigtigt, det er jo ikke meningen at man skal puge dem sammen – og sy dem ind i madrassen. Vi skal jo have det bedste ud af dem – også selvom de er få?

Problemet er, at vi ikke får det bedste ud af dem ved bare at bruge dem. Vi skal bruge vores penge mere bevidst. Jo færre, der er til rådighed, jo mere skal man gøre ud af det.

Men – der er altid et men..

Desværre får jeg altid denne kommentar fra mennesker, der gerne vil være fri for det med at spare. Men samtidig klager over, at de inden penge har. Og det er selvfølgelig en personlig sag, der er ingen der siger, at man skal spare.

Jeg har flere gange fået den i hovedet, når jeg skriver på fora, hvor jeg taler for, at man skal se sit klatforbrug efter i sømmene. Altså det der dem at liiige købe en is, en pose slik, en cola – eller måske et ugeblad. Mange mennesker bruger nemlig rigtig mange penge på denne måde. Man kan nemlig let bruge 30-40 kr. om dagen på dette. 40 kr. om dagen – det er 1200 om måneden – og 14.600,- om året. Det er mange penge på ingenting – og for mange det mest oplagte sted at skære ned.

Penge er til for at blive administreret!

Og så får jeg det til at lyde rigtigt kedeligt, ikke? Egentlig er det jo at bruge pengene – kontrolleret. Altså holde øje, budgettere og prioritere. Og jo strammere økonomien er, jo mere magtpåliggende er det. I en stram økonomi er det nødvendigt, i hvert fald hvis det ikke falder en naturligt.

Prøv at tage en måned, hvor du noterer, alt hvad du bruger. Hver krone. Når måneden er gået, vil du kunne regne det hele sammen og se, hvad dine penge er gået til. Her vil et eventuelt overforbrug i mange tilfælde vise sig. Det er ofte en smule chokerende, men netop det, at din økonomi er blevet “diagnosticeret” giver dig muligheden for at handle.

Kedeligt? Jeg synes, at det er meget mere kedeligt at være flad den 20’ende i måneden. Eller kunne se, at man bruger for mange penge – men ikke ved på hvad.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.