Pas på telefoni fra udlandet (roaming)

Når vi er i udlandet, vil vi gerne have vores mobiltelefon med. Nogle får sig dog en slem overraskelse – når de kommer hjem! De får nemlig en regning, er er langt højere end de havde regnet med. Nogle gange er der blevet ringet mere end man tror. Men i de fleste tilfælde er det fordi man reelt ikke ved, hvad det koster. Udlandstelefoni (roaming) er ofte meget dyrere end man havde regnet med. Også ved lavprisselskaberne, vel at mærke!


Du skal vide det på forhånd.

Det er nødvendigt at du undersøger det på forhånd. Så ved du, hvad du har at forholde dig til. Du går ind på dit teleselskabs hjemmeside, der kan du få en oversigt over, hvad det koster fra det land, du skal rejse til. Der kan sagtens være mange forskellige takster. Læg derfor mærke til følgende.

  • Hvad koster det at ringe fra det pågældende land til Danmark?
  • Hvad koster det at ringe internt i landet?
  • Er der opkaldsafgift?
  • Er der forskel på, om man ringer til fastnet eller mobil
  • Hvad er mindsteenheden, der takseres for? Takseres der pr. minut eller pr. sekund?
  • Hvad koster en SMS? Og en MMS (hvis du vil sende billeder hjem)?

Det kan være en god ide at tage et print af taksterne med, når man rejser. Desuden er det en god ide at lægge mærke til, om man har flere selskaber at væge imellem. Det har man i de fleste tilfælde og priserne kan variere.

Pas på børn – og teenagere

Har man overladt telefonen til sine børn (og værre endnu: teenagere) er det endnu en faldgrube. De er vant til at SMS’e løs, fordi SMS’er ikke er så dyre derhjemme. Nogle er desuden vant til at have fri SMS. Derfor er det nødvendigt, at de forstår, at det er meget dyrere. Eller alternativt skal de ikke bruge telefon (uden opsyn). Børn med egen telefon kan være et problem, som man må løse i familien. Det er ofte ikke nok at de har taletidstelefon. Der er nemlig ofte forsinket opdatering (op til 2-3 dage) på udlandstelefoni, så når telefonen lukker ned, er det for sent.

Og HUSK…

  • Fri SMS (og MMS) gælder – som hovedregel – ikke i udlandet! Tror man det gælder i udlandet, er det en faldgrube af de store.
  • Det samme gælder fri telefoni!

Sidst, men ikke mindst

Helt ærligt: Hvis der ikke er nogen nødsituationer eller noget vigtigt, du skal sige, hvor meget har du overhovedet brug for at ringe hjem, når du er på ferie. Måske skulle omgivelserne lære at “intet nyt er godt nyt”.


Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.