Pas på: Det er udsalgstid!

Det er januar, udsalget er over os.  Alle vegne ser vi det: Udsalg – spar penge, spar penge, spar penge. Det lyder rigtigt godt. Vi skal jo spare, ikke? Men de fleste sparer ikke penge. De bruger penge. Mange bruger flere end de har råd til. Har man råd til det, er det måske ikke så galt. Men for os andre er det rigtig dumt.

Køb kun det, du ellers ville have købt

Problemet er, at vi bliver fristet.

Eksempel: Tørklædet koster kun 129,- “normalprisen” var 259,-. Så man har sparet 130,-. Eller? Du har kun sparet noget, hvis du ellers ville have betalt normalprisen (og de ville man som regel ikke). Og kun hvis du har brug for et tørklæde – og det ikke bare er et til samlingen. Ellers har du ikke sparet noget – kun brugt penge.

Nogle siger, at sparet er tjent! I dette tilfælde holder den bare ikke. For at det skal være rigtigt, skal det være noget, du har bruge for.

Ikke billigt blot fordi der er udsalg

Hvis det ikke er noget, du ellers ville have købt, så lad være. “Før-priser” er noget, mange butikker har en meget lemfældig omgang med. Ordene “tilbud” og “udsalg” bruges i flæng. For slet ikke at tale om “før-pris”, “normalpris” eller “værdi”.

Og intet er billigt, blot fordi der er et gult skilt – eller en gul mærkat – på. Og kender I iøvrigt dette: “FØR op til 499,- NU fra 99,-“. Det lyder godt ikke? Men hvis man tænker lidt over det, er det absurd. Med den ordlyd behøver tingene slet ikke være sat ned.

Og det skal man have i baghovedet. Du kan være stensikker på, at der er mange ting imellem, som butikkerne vil have til at se billige ud – men som ikke er det!

Hvad har du brug for?

Lav en liste over ting, du mangler – og se, om du kan få det billigt. Det er meget bedre end at “ose” – der er en oplagt risiko for, at der opstår pludselige “behov”. Bliver du alligevel fristet, så spørg dig selv, om du virkelig har brug for det? Og råd til det? Ville du savne det, hvis ikke du købte det? På det sidste spørgsmål står de fleste af os af – hvis ikke før. Og lad dig ikke snyde, bare fordi det er udsalgstid. Lær at navigere i udsalgsjunglen. Eller hvis du ved, at du ikke kan styre det: Hold dig væk! Med mindre du har penge nok, naturligvis!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.