Papir eller plastik?

Engang kunne man blive spurgt I supermarkedet, om det skulle være papir eller plastik. Det handlede i så fald om indkøbsposer. Det rigtige svar er – i hvert fald for den, der vil spare – ”Ingen af delene”. Man har naturligvis sit eget indkøbsnet med. Dette handler dog om penge, så løsningen er ikke så enkel. Der er ikke en tredje løsning. Du skal betale for det, du køber. Du vil gerne have kontrol over din økonomi, men penge skal der stadig til!


Dette handler om, hvilken betalingsform, der er befordrende for din økonomi. At betale med plastikkort – eller rigtige penge – her kaldet papir.

Plastikkort kan være en faldgrube.

Er der tale om et kort, hvor du reelt køber på kredit (diverse kontokort, Acceptcard, Kash Morecard eller hvad de måtte hedde) – skal du være klar over, at du låner de penge, du bruger. Det føles ofte ikke sådan, men reelt er det et lån. Lån trækker renter – forbrugslån særlig høje renter – og skal i øvrigt betales tilbage.

Er der til gengæld tale om et almindeligt betalingskort, er det absolut en meget praktisk ting. Men det kan stadig snyde. Spørg dig selv:

• Holder du øje med, hvor mange penge, du bruger?
• Føler du for alvor, at du bruger penge, når du kører kortet igennem?

Plastik er praktisk, men kræver selvdisciplin. For langt de fleste kan det læres. Hvis man vil bruge det som betalingsmiddel, skal man vænne sig til at tænke på, at det er “rigtige penge”, man bruger. Selvom det for mange ikke føles sådan. Og vænne sig til at kigge sine kvitteringer og kontoudtog igennem.

Papir kan også give problemer

Der er dog også nogen, der har problemer med papirpengene (og mønterne med). Vælger man at hæve penge og betale kontant, kan man nemlig komme til at føle, at man har flere penge, end man egentlig har. Man bruger nemt lidt hist og lidt her, fordi man har pengene med kontant. Jeg kan finde på at bruge småbeløb, som jeg ellers ikke ville bruge, hvis jeg skulle betale med kort.

Og lægger jeg alle småbeløbene sammen, er det pludselig ikke så småt mere.

Følg med i forbruget

Men uanset hvad du vælger, så stik ikke hovedet i busken. Hold øje med din økonomi, læg mærke til, hvor mange penge, du bruger – og på hvad. Bruger man for mange penge på et eller andet, betyder det jo bare, at de penge kunne man spare. Det er  jo i bund og grund kun sig selv, man snyder….


Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.