Orienteringslys – med minimalt strømforbrug

Lys, man bare lader brænde – uden egentligt formål. Det hører sig vel egentlig ikke til i disse energisparetider? For i bund og grund skal man jo ikke have lys tændt der, hvor man ikke opholder sig. Lys, der ikke bruges er jo en form for spild. Og vi har ofte tendens til at mene, at der skal være lys – altså når vi ikke sover.  Men egentlig: Der, hvor vi ikke befinder os, burde der ikke brænde lys?


Alligevel sker det engang imellem, at vi har noget tændt, der ikke er decideret nødvendigt. Som en slags hyggebelysning. Eller til at kunne orientere sig.

Lys – så man kan orientere sig?

Det er nok en smule uundgåeligt. Det er faktisk lidt specielt, at jeg sidder her ved skrivebordet, men en lille arbejdslampe tændt – og resten af huset hviler i mørke. Her bruger jeg sommetider at tænde en smule lys – det er jo næsten uhyggeligt. Folk, der ser huset udefra, må jo konkludere, at der ikke er nogen hjemme.

LED – lysdioder som orienteringslys

Det kan også være nødvendigt at have en smule lys på trappen, så man kan se, hvor man går. Men den smule lys der skal til for at orientere sig, er muligvis mindre end vi lige er klar over. Her kommer et par eksempler på de ring, jeg bruger – i stedet for bare at lade lyset køre:

Men det kan holdes på et minimum – og alligevel kan man orientere sig og få det til at virke hyggeligt.

LED – fremtidens lavenergi?

Jeg har for eksempel nogle trapper, som holdes oplyst af noget så simpelt som en lang lyskæde. Den dækker 2 trapper op gennem huset – og giver en fornemmelse af, at der er lys i hele huset – da den er lang . Men alligevel er strømforbruget minimalt – 10-12 watt. Det skyldes, at den kører på lysdioder (LED lys). Det gode ved dem er netop det minimale strømforbrug. Ofte kan man komme ned på en tiendedel af, hvad man ville have brugt, hvis det var glødepærer.

Lysdioder – så meget lys for så få watt!

Orienteringslys - brug lysdioder

Lystræet bruger 2,8 watt – og giver masser af lys.

Desuden kan man – når man vælger LED lysdioder, få lamper, der næsten ingen strøm bruger – og alligevel får man en forbløffende lysmængde. Jeg har i min stue et stort ” lystræ” med masser af lysdioder. Det kan give orienteringslys til både stue og køkken. Jeg troede ikke på det, da jeg så, det forbrugte 2,8 watt. Så jeg målte efter – den var god nok!

Nu er det jo ikke sikkert, man straks skal farte ud og købe lysdiode-lamper. Det er mere noget, man skal have ind i overvejelserne, når man alligevel anskaffer nyt. Man kan også skifte til diodepære i en enkelt lampe, placere den strategisk – og lade den være orienteringslys.

Diodepærer har ultralang levetid.

En fordel mere ved lysdioderne, er levetiden. En glødepære har en levetid på 1000 timer. Det lyder af meget, men det er det ikke. En lavenergipære har en levetid på 10.00o timer. Og det er flere år. Men her trumfer lysdioderne også over. De kan ofte holde i 20 – 30.000 timer  nogle endda mere. Så kan man godt synes anskaffelsen er dyr. Men de er til gengæld ultrabillige i drift!


Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.