Omregning fra glødepærer til sparepærer

Engang var en pære bare en pære. Sådan er det ikke mere. Der findes et utal af forskellige pærer. Har man ikke tidligere stiftet bekendtskab med sparepærer/lavenergipærer, må det være lidt af en jungle at navigere i. Watt-tallene på pærerne ligner nemlig slet ikke det, man kender fra glødepæren. Hvor vi tidligere var vant til 25-40-60 W osv. taler vi pludselig om 7-9-11-15 W osv. Og hvad stiller man lige op med disse tal?

De ligner overhovedet ikke det, man er vant til – og det frustrerer mange. Tilmed står der ofte ikke en “oversættelse” på pakkerne.

Fra glødepærer til sparepærer

Her kommer nogle retningslinjer, som giver et indtryk af forskellen – og hvad du skal gå efter. Som de fleste kan se, er besparelsen ret stor. Det er cirka-tal, for der er en masse forskellige fabrikater af sparepærer, som giver forskelligt lys. Rørpærerne – de “gammeldags” sparepærer, får du som regel mere ud af, mens dem, der har glas omkring og lidt er forklædt som almindelige pærer, giver lidt mindre. De sidste giver dog som oftest et mere behageligt og mere naturligt lys.

  • 100 W glødepære svarer til 25- 28 W sparepære/lavenergipære
  • 75 W glødepære svarer til 15-18 W sparepære/lavenergipære
  • 60 W glødepære  svarer til 11-13 W sparepære/lavenergipære
  • 40 W glødepære svarer til 7-9 W sparepære/lavenergipære
  • 25 W glødepære svarer til 5-7 W sparepære/lavenergipære

Lavere forbrug – og længere levetid

Forbruget er altså ned på mellem 1/5 og 1/4 af det, vi kender fra glødepærerne, hvis vi går over til lavenergi. Dertil kommer at pærens levetid er ca. 10 gange så lang. Altså svarer det til 10 pærer, når du køber en – i levetid betragtet. Glødepæren har en levetid på 1000 timer, hvor de fleste lavenergipærer har en 10.000 timers levetid.

Sparepærer: Kig på pakningen

Da ovenstående er cirka-tal, er det en god ide, at du kigger på den enkelte pære, der hvor du køber den, På pakningen er der nemlig altid opgivet både Watt-tal til sammenligning og levetid.

Tommelfingerregel for omregning

Nu ved jeg naturligvis, at alle de der omregningstal, jeg har opgivet, kan de færreste huske. Men er føler man sig grundigt på herrens mark, når man er ude at købe sparepærer, er det måske mere på sin plads med en tommelfingerregel. Der er selvfølgelig flere udformninger og fabrikater, men alligevel vil jeg give dig en maget simpel tommelfingerregel, hvor du aldrig går helt galt i byen: Gang sparepærens watt-tal med 5, så har du en cirkamål på, hvad den ville svare til som glødepære.

Astrid

2 Comments

  1. “Lavere forbrug – og længere levetid”

    Ja, og tusind gange mere forurenende. Kun en idiot vil anbefale det lort.

    • Sparepærer indeholder kviksølv – det er rigtigt nok. Men det kan altså genbruges – så ved korrekt affaldshåndtering er det ikke et problem. Det, der giver problemer er når folk smider sparepærerne i skraldespanden i stedet for at aflevere dem på genbrugsstationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.