Om at bo over evne….

Luksusfælden giver ofte stof til eftertanke – omend det godt kan køre lidt i samme rille. Jeg har set en genudsendelse af (endnu) et program. Her bliver familien konfronteret med valget mellem at sælge deres hus. Mange har nemlig sat sig for dyrt – dengang ingen rigtig vidste hvad ordene “finanskrise” og “recession” betød. Familien valgte i sidste ende at beholde boligen – og suge på lappen.

Spørgsmålet er så, hvor vigtig den bolig er. Og det er jo individuelt. Det er dog aldrig uvæsentligt, hvordan man bor? Og sommetider er det en meget stor prioritet i en families liv. I den sidste ende handler det hele jo om prioriteter…..

Bo over evne - og spar et andet sted

Boligudgifter ligger tungt i budgettet – hvis man vil bo lidt dyrere end man egentlig har råd til, skal der skæres andetsteds

Bo over evne – lev under evne

Det minder mig et par, jeg kendte, der engang traf et lignende valg. Ikke fordi de havde levet over evne hidtil. Men den ene begyndte at studere i stedet for at arbejde – og de ventede et barn. De to ting ændrer unægteligt en ellers solid økonomi – så ejerlejligheden blev pludselig for dyr. Så den skulle sælges. Det var i hvert fald udgangspunktet.

Det blev den dog ikke. De fik nemlig et andet råd, som de valgte at tage til sig. Det var noget i denne retning: “Man skal bo over evne – og leve under evne. Når man er glad for det sted, man bor har man ikke så meget brug for at gå ud. Og det er dyrt at gå ud!”. Og det er jo sådan set rigtigt nok. Det skal bare være et bevidst valg. For der er mange af de ting, vi anskaffer, som vi slet ikke har brug for – eller i hvert fald sagtens kunne leve uden!

I praksis vil det sige, at man vælger boligen, og skærer ALT overflødigt forbrug fra. Hvis man har gjort op med sig selv, at boligen er vigtig nok, er det måske ikke det sværeste valg at tage. Måske har man ikke brug for take-away, brug for at gå på restaurant. Eller for nyt tøj og biografture Eller…brug for en hel masse andet! Men man skal ville det – og være klar til at den anden del af planen – alt det, man IKKE kan! Nu er det iøvrigt heller ikke altid, huset kan sælges. Det kan i hvert fald tage sin tid – så det er ikke en “quick fix”. Og nogle gange efterlader et hussalg bare en gæld….

Hvad er mulighederne?

I bund og grund er det nok allervigtigst, at man kan se sine valgmuligheder helt tydeligt. I Luksusfælden skæres det ud i pap. I nogle tilfælde kan økonomien blive så kompliceret eller så langt ude, at der skal eksperter på banen. Men i mange tilfælde ville man selv kunne gøre det op. Måske ikke med “penge på bordet” – men for eksempel med et excel-ark, hvor man har mulighed for at flytte rundt på beløbene.

 

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.