Nytårsforsæt og Kaizen-princippet

Hvad for et princip? Ja, det er heller ikke fordi jeg ved en masse om det. Men noget tyder på, at jeg faktisk har brugt dette princip – uden at vide det, altså… Kaizen er  “De små skridts forandring”. Det er et japansk ord, der betyder ”gode ændringer”, eller ”ændring til det bedre” – og er brugt i de meget omtalte”Lean” projekter i erhvervslivet. Skulle du her omkring nytår 2009 have lovet dig selv – eller andre – noget med at spare, så læs med her!

Nye vaner – små skridt

Vejen til det optimale går nemlig igennem gentagne små forbedringer. I praksis betyder det, at vi kan lave de forandringer eller forbedringer, vi vil lave, i små skridt. Fordi vi lettere kan overskue dem, fordi de nedbryder vores naturlige modstand mod forandringer. Ønsker vi varige forandringer skal vi gøre det på en måde, der ikke byder os imod. Små forandringer. Gradvise forandringer. Men der kan sagtens være mange af slagsen. Overskuelighed og realisme er nøgleord.

Da jeg startede med at spare – og startede SPAREGRISEN – startede jeg netop ikke drastisk. Jeg lavede små forandringer. Men mange af slagsen. Ellers havde jeg jo ikke noget at skrive om vel. Da kende jeg bare ikke Kaizen-modellen. Men jeg kan se, at det kan virke. Var jeg gået alt for hårdt til værks, var det ikke sikkert, jeg havde holdt ud…

Den klassiske slankekur

Mange kender det nok. Et nytårsforsæt om at tabe sig. Og fra 1. januar går man igang. Fedtfattig mad – og ikke for meget! Ingen kager, slik, sodavand. Masser af motion, dagligt. Man forsager alt. I 3 uger – og så går det galt. Man gider ikke mere. Og så gik det med det nytårsforsæt som med så mange andre.

Og det gælder ikke kun for slankekure! Skal din økonomi slankes kunne det samme være vejen frem. Til nye økonomiske vaner. Og det gode ved vaner er, at er de engang kørt ind, føles det som om, det altid har været sådan, ikke?

Astrid

One Comment

 1. Hej Sparegrise 😀

  Jeg så til min fryd, at du har Kaizen på programmet – Hvor gør det mig glad, er helt vild med kaizen.

  Brugte selv et lille spareskridt sidste år, der nu er blevet en vane: når jeg er ude at handle så tager jeg en vare ud af kurven lige før kassen, og det viser sig altid at der er noget jeg sagtens kan undvære og ja så er de penge “og extra kilo” sparet.

  Hvis du tænker, det der Kaizen vil jeg gerne vide mere om så tjek min blog http://www.trulle.biz

  Der er mange små sjove skridt at tage.
  Hav det sparende.

  xx
  Trulle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.