Netto overvejelser

Hvorfor skal jeg absolut spare? Jeg har tjent pengene i mit ansigts sved – hvorfor kan jeg så ikke bruge dem som jeg vil? Ikke alle er lige begejstrede for det der med at skulle spare – og det er måske heller ikke det sjoveste i verden. Og bestemt heller ikke noget, jeg hverken vil eller kan trække ned over hovedet på nogen.

Men måske skulle man i virkeligheden tænke på det på en lidt anden måde? Netop når man ikke har ret mange penge, kunne man være specielt interesseret i at få det bedste ud af dem? De fleste kender sikkert Netto-reklamerne, som netop fortæller, at når du nu har slidt og slæbt for at tjene de der penge, hvorfor så ikke få mest muligt ud af dem? Om det så indebærer, at man skal købe ind lige netop i Netto, skal jeg lade være usagt. Men budskabet er sådan set det samme som mit – hvorfor ikke få det bedste ud af det?

Prioriter – og få mest ud af pengene

Det handler måske mest af alt om at prioritere. Desværre er der mange, der mener, at det handler om at kunne bruge pengene frit uden at skulle tænke for meget over det. Men det er måske omtrent den måde, man får mindst ud af pengene. For hvis man ikke skelner mellem væsentligt og uvæsentligt, risikerer man at stå uden penge til det, der betyder noget . Det vil sige, at der skal en eller anden form for struktur på, hvis man vil have det bedste ud af det. Vi skal frem til alt det kedelige:

Læg et budget. Formen er sådan set ligegyldig, blot det indebærer, at du har styr over hvor meget du har i faste, udgifter – og får øremærket penge til alt andet, som er nødvendigt. Derudover kunne det jo også være meget rart at få prioriteret de ting, der ikke er helt så nødvendige. Men alt ialt er det meningen, at man skal bestemme, hvor mange penge, der skal bruges på hvad.

Problemet er, at det der med “selv at bestemme, hvad man vil bruge pengene til” ofte dækker over at kunne bruge dem på må og få. Og det er omtrent det værste, man kan gøre – medmindre man har penge nok. Problemet er manglende overblik. Man har ikke styr over, hvor meget, man bruger – og på hvad? Og så kan man – i sagens natur – ikke få det bedste ud af pengene. Ikke mindst hvis man føler, man har slidt og slæbt for dem….

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.