Nethandel – det udvidede marked

Vi har efterhånden vænnet os til den nethandel, som mange for blot et par år siden var utrygge ved. Og vi er vant til, at det mange gange er i netbutikker, man gør en rigtig god handel. Prissammenligning er blevet en del af dagligdagen. Det er utrolig nemt at finde den rigtige pris på en vare. Vi er vant til det – og vi benytter os af det til fulde. Vi ved hvad ting skal koste…

Men vi tænker ofte kun på hvad det koster i Danmark. Mange ting kunne i princippet lige så godt være købt i andre lande. Og Internettet gør det muligt! Nu er hele verden vores markedsplads. Sådan da…

Der er netbutikker uden for Danmark

Det, mange ikke tænker over, er at når vi snakker nethandel er der jo ikke den store grund til at holde sig inden for landets grænser. Du kan sådan set sagtens handle i butikker i andre lande – de er som regel kun et par museklik væk. Og det er nemt! Alligevel er mange skeptiske. Og det overdøver måske det faktum at de fleste af vore nabolande har et prisniveau, der er lavere end vores. Vi er ellers ikke bange for grænsehandel – i Tyskland ved vi jo, at priserne er meget lavere. I nethandel er grænserne måske efterhånden lidt udviskede – men priserne er tydeligvis lavere i vores nabolandes netbutikker! Og måske er det ikke så slemt endda?

Der er flere ting, som gør os skeptiske. Her kommer nogle af de mest fremherskende:

Hvad hvis der bliver pålagt told og moms – eller måske endda strafafgifter? Ja, det er faktisk noget, man skal være opmærksom på. Men så længe, det er et EU-land, du handler i,er det ikke et problem. Her vil du ikke blive pålagt ekstra udgifter. Handler du derimod med en butik fra et land uden for EU, kan der blive problemer. Og bliver man pålagt ekstra udgifter, er det ikke sikkert, der er noget sparet – tværtimod!

Er netbutikken sikker? Nethandel har medført en del svindel. Ingen tvivl om det. Og der er forholdsregler, man skal tage. Men de er ikke så meget anderledes end dem man skal tage når det gælder danske netbutikker. At det er en side på et .dk-domæne, er ingen garanti for seriøsitet. Hvis du gerne vil checke om et netbutik i EU, kan du bruge Forbrugereuropas værktøj, der hedder “Howard” (følg linket). Så kan du tage temperaturen på den netbutik, du ønsker at handle i. Det er ikke noget, du ikke kunne checke selv, men Howard checker hurtigt det hele for dig. Howard er iøvrigt en ugle!

Det er alt for dyrt at sende! Måske. Nogle ting er for dyre at sende – og egner sig ikke til at købe udenlands. Med andre holder prisen stadig, når der er lagt fragt på. Men det vil altid fremgå af websiden hvad du skal betale i fragt og andre omkostninger. Gør det ikke det, har du grund til at være skeptisk.

Og når det så er sagt, så husk lige at checke butikkens betingelser når det gælder returret, reklamation og bytteret! Disse skal følge lovgivningen i de pågældende lande – der kan være lidt forskellig fra dansk lov. Jo, der er måske nok lidt ekstra, man skal tage højde for, men sommetider er det umagen værd. Jeg har blandt andet på Amazon fundet en del ting, som ville koste 2-3 gange så meget herhjemme.

Astrid

One Comment

  1. Rigtigt mange butikker har også gratis returret, så det er en god idé at tjekke salgsbetingelserne. De danske butikker kan også bedømmes på trustpilot, hvilket kan være med til at fortælle hvor god butikken er.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.