Nekrolog over Lukkeloven!

Lukkeloven er død – definitivt. Det har v æret længe undervejs, men nu er det endeligt. Du har nu muligheden for at bruge penge 24 timer i døgnet. Nogle synes, det er helt fantastisk – andre er mere skeptiske. Butikspersonale for eksempel. Også butikspersonale har et liv ved siden af. Her trækkes der måske lidt på smilebåndet af den der med, hvor stor en aflastning det vil blive for de travle børnefamilier?

Dem, der også undrer sig en kende over det store behov, der skulle være i befolkningen, er også os, der kan huske den tid, hvor butikkerne lukkede 17.30 sharp på hverdage og 13.00 på lørdage. Fredage kunne man dog shoppe igennem, der måtte butikkerne have åbent helt til kl. 20! Og det er sikkert ikke svært at gætte, hvorfor søndagene ikke er nævnt?

Der var engang…

Alligevel overlevede vi – selv dem, der slev arbejdede i butik. Og hungrede ikke nødvendigvis efter længere og længere arbejdstider. Men det krævede naturligvis, at man handlede ind på en anden måde. Man kunne ikke klathandle på samme måde. Det var nødvendigt at vide, hvad det var man kom efter. Man kunne ikke nødvendigvis lige glemme et par ting og så hente dem om aftenen.

Når der ikke er så meget åbent, må man ganske enkelt udnytte den tid, der er! Ganske rigtigt, der skulle planlægning til. Indkøbsliste, madplan og så videre havde en anden relevans i dag. Bruger man det i dag, er det for at undgå at bruge for mange penge, handle forkert ind – og også for ikke at ende med at smide en stor del af maden ud!

For mange  penge – for megen tid

Dengang havde ingen forestillet sig, at nogen kunne have lyst til at handle i Bilka helt til 22. Eller Rema 1000, hvor jeg nu ser en butik i Århus have åbent 7-22!  Vi får næppe en lukkelov igen nu hvor den definitivt er fjernet – men måske skulle man kigge lidt på den måde, man handler på idag? Både hvad angår pengene (alt for mange impulskøb) og tiden (det tager alt for lang tid at klathandle)? Vi kunne jo sagtens have den samme struktur – selvom vi ikke er tvunget til det af en lukkelov? Bare for ikke at bruge flere penge end nødvendigt – og mere tid end nødvendigt.

Need to have? Nice to have?

Grænserne har flyttet sig lige så langsomt. Vi har vænnet os til at kunne handle på mere og mere sene tidspunkter – og vi har brugt det flittigt. Ikke nødvendigvis fordi vi har brug for det – bare fordi vi kan! Vi behøver slet ikke den struktur, vi ellers ville være nødsaget til at have. Hvis jeg glemmer noget, kan jeg bare købe det senere. Hvis jeg vil, kan jeg bare købe ind fra dag til dag. Lige når det passer mig. Flere gange om dagen, hvis jeg synes?

Det kan lyde forjættende, og bliver af mange forbundet med en eller anden form for frihed. Men medaljen har en bagside, for den måde at handle på er ikke særlig rationel. Hvis man kommer uden indkøbsliste og dermed ikke ved præcis, hvad det, man kommer efter, er man et let offer for impulskøb.

Det betyder ikke praksis, at man køber ting, man ikke burde – eller ikke får brugt. Supermarkeder er indrettet på en måde så vi kommer rundt om al lokkemaden. Og det virker desværre. Det eneste værn er at vide præcis, hvad man skal have. Og købe det – og ikke andet! Ellers bruger vi for mange penge – på det forkerte…

Og nu vi er ved det: Hvor sjovt er det lige at købe ind? Nej, vel? De færreste synes vel ligefrem, at det er decideret sjovt at købe ind. Alligevel bruger vi mere og mere tid på det. Fordi vi kan. Lukkelovens fjernelse, der skulle være god for de travle børnefamilier, får dem muligvis til at tilbringe mere tid i supermarkedet. En madplan – og en dertil hørende indkøbsliste. Det er sådan, du bruger mindst mulig tid og færrest penge på husholdningen.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.