Når gratis ikke er gratis!

Lader du dig friste når noget er gratis? Hvem gør ikke det, i øvrigt? Det er sådan set naturligt nok, men stop lige et øjeblik næste gang. Er det for godt til at være sandt? Ja, så er det måske heller ikke sandt! Det kan nemlig være du hænger på et “abonnement”, du slet ikke havde regnet med? Dette er desværre langtfra usædvanligt.

Gratis, men så er der lige….

Firmaer  har fundet en indbringende fidus, som de bruger på nettet. De får falbyder “gratis” prøvepakker på produkter til for eksempel skønhedsbehandling, midler mod overvægt eller rygestop-produkter. Det er rigtigt nok, at prøvepakken er gratis. Men samtidigt har du oprettet et “abonnement” på produktet – sandsynligvis uden at du har opdaget det. 3 måneders abonnement er ikke atypisk – og det kan sagtens koste kassen.

Brug din kritiske sans

Du vil støde på dem alle vegne. I reklamer alle vegne – og på Facebook, ej at forglemme! Det er produkter med inciterende navne. Virker de? Det vides ikke, men herregud – det er jo gratis. Så hvorfor ikke prøve? Og det er så her, man skal tænke sig om lige en ekstra gang.

Mange tænker måske, at grunden til det er gratis, er at det virker så godt, så firmaet regner med, at du vil bestille mere? Men det er desværre sjældent tilfældet. Du kommer bare til at oprette et “abonnement”, som det er svært at komme ud af. Du har selv tilmeldt dig – og det står måske nok et eller andet sted – med småt. Meget småt!

Læs det med småt

Man læser ofte ikke det med småt. Men det er netop det, man skal læse. Og læse det indgående, endda! For den “hage”, der er ved produktet er sandsynligvis gemt der. Og gemt godt! Som regel erklærer man sig jo indforstået med betingelserne, hvor godt de end måtte være gemt!

Det er sandsynligvis ulovligt – og forbrugerombudsmanden har også sat en undersøgelse i gang af disse firmaer. Men ting tager tid. Og her ogs nu hjælper det ikke en tøddel. Og melder du dig til, vil du få en masse bøvl – også hvis du vil klage. Og når disse firmaer er sat ud af spillet, kommer de sikkert stærkt tilbage under nye navne – og med nye tricks.

Sund fornuft

Det eneste, man kan bruge til at gardere sig mod den slags er sund fornuft. Og er du i tvivl, så prøv at google firma eller produkt. Er det bondefangeri, er du næppe den første, der ryger i fælden. Men allerførst: Læs alle betingelser. Og vær stadig skeptisk! Og læs mere om fænomenet på ekstrabladet.dk: Fup: Gratis prøvepakker koster dig kassen

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.