Myte: “Man kan da bare få kontanthjælp”

Der er nogle danskere, der har en yderst kedelig overraskelse i vente, hvis de skulle gå hen og miste jobbet. Det – som der længe har været mistanke om – vises nu tydeligt i en ny undersøgelse foretaget af Interresearch A/S. Dette har muligvis gjort, at mange har undladt at melde sig i a-kasse – i den tro, at staten ville dække dem ind, hvis uheldet skulle være ude.

Men så nemt er det langtfra. Nedenstående viser, at a-kasse-kontingentet ikke er det, du skal spare væk.

Det er specielt blandt unge, at misforståelsen florerer. I aldersgruppen 18-29 år erklærer over halvdelen, at de tror, man altid kan få udbetalt kontanthjælp, hvis man bliver ledig.

Kontanthjælp er ikke for alle

“Der er lukket for kontanthjælpen, hvis ens ægtefælle blot har en almindelig lønindkomst og kontanthjælpen udbetales først, når bilen og sommerhuset er solgt og al formue er brugt,” siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:”Stadig flere står helt uden indtægt, hvis de mister arbejdet. De er hverken medlem af en a-kasse eller berettiget til kontanthjælp. De risikerer, at ledighed bliver ensbetydende med økonomisk ruin og potentiel social deroute. (kilde epn.dk)”

Kontanthjælps-regler

  • Dine og din eventuelle ægtefælles indtægter trækkes fra  hjælpen efter “krone for krone-princippet”.
  • Du kan ikke få kontanthjælp, hvis du eller din ægtefælle har formue (undtaget et mindre beløb på op til 10.000). Formue kan sagtens være hus, sommerhus eller bil.
  • Kommunen kan kræve, at du tilbagebetaler kontanthjælpen.
  • Hjælpen  er – hvis du kan få den – ikke fyrstelig. For alle over 25 gælder:
    – har du forsørgerpligt overfor børn er du berettiget til 12.629 kr. (2009) månedlig før skat.
    – har du ikke forsørgerpligt overfor børn er du berettiget til 9.505 kr. (2009) månedlig før skat.
  • For under 25 år: hjemmeboende – 2.956 kr. Udeboende –  6.124 kr.

Søg efter de aktuelle regler og satser for kontanthjælp

Det anbefales, at man søger flere oplysninger – dette er kun overskrifterne. Søg efter opdaterede regler og takster på nettet.

Til sammenligning er understøttelse fra a-kasse lidt under 17.000 for en fuldtidsansat – før skat. Her stilles der ikke krav til ægtefælles indtægt. Eller til formueforhold.

Kilde: STA

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.