Miljø- og økonomirigtig opvask

Mange moderne husholdningsmaskiner er krævende i energi. Og egentlig er opvaskemaskinen ingen undtagelse. Anbefalingen her går dog langtfra på at droppe den – snarere bruge den rigtigt. Hvis nogle dropper opvaskemaskinen af miljøhensyn, er det muligvis en dårlig handel. En opvaskemaskine kan nemlig sagtens vise sig mindre energikrævende en opvask i hånd. Og det i mere end en forstand – både ens egen energi og den energi, som opvaskemaskinen forbruger! Hvis man da ellers griber det rigtigt an.

Og en opvaskemaskine  er svær at undvære når man først har prøvet at have en. Så i stedet for at droppe den, skal man sørge for at vaske op på en måde, hvor den bruger mindst mulig energi. Mindst mulig strøm og mindst muligt vand. Og her er det så viseligt indrettet, at det, er er bedst for miljøet, er også det, der er bedst for din økonomi!

Pak opvaskemaskinen godt

Når du pakker din opvaskemaskine på den rigtige måde får du mest muligt med i en opvask og derfor sparer du både el og vand. Det er ikke bare en gevinst for miljøet men også for din pengepung. Pak opvaskemaskinen grundigt. Og vask aldrig en maskine, der ikke er fyldt. Efter samme princip som de fleste kender det fra tøjvask.

Kan du vælge mellem et kort og et langt program, så prøv at vælge det korte og se om ikke det vasker rent. Det gør det nemlig i mange tilfælde – hvis ikke opvasken er alt for beskidt. Det er langtfra sikkert at det bliver mere rent bare fordi opvaskemaskinen kører længere.

Vælg så den laveste temperatur – den er som regel også tilstrækkeligt. Hvis ikke opvasken er meget beskidt, kan de 50-55 grader, der som regel er den laveste temperatur, være fuldt tilstrækkeligt. De fleste maskiner har også 65 grader, men de er sjældent nødvendige.

Skyl ikke af!

I modsætning til, hvad mange tror, er det ikke nødvendigt at skylle af før man sætter servicen i opvaskeren. Du skraber naturligvis de madrester af, som kan skrabes af, Resten klarer opvaskemaskinen. Så det er spild af vand at skylle af først. Og spild af energi, iøvrigt. Skal opvasken stå  et stykke tid i maskinen inden den bliver vasket, skal du blot sørge for, at lågen ikke står åben så madresterne kan tørre ind. Jeg hørte engang en sige, at det at skylle af og derefter vaske op – det er lige som at vaske op to gange. Og det er i hvert fald rigtigt når det gælder opvask i maskine!

Idag findes der avancerede opvaskemaskiner, der selv tilpasser mængden af vand til den mængde af service, der er i maskinen. Det er selvfølgelig smart, men ikke desto mindre er det stadig en fordel at fylde opvaskemaskinen helt før den sættes igang. Det er den måde, hvorpå du bruger mindst vand – og strøm. Men at droppe den, er der ikke den store gevinst ved – for opvask i hånd kan nemt komme til at koste dig det samme som en opvaskemaskine, der bliver brugt rigtigt. Og dertil kommer alt besværet – de færreste nyder ligefrem at vaske op.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.