Mønter er også penge

Ja, selvfølgelig er det penge, vil det fleste sige. Problemet er, at vi ikke rigtig regner dem for noget. Vi kan bare bruge dem til et eller andet i farten. Det er bare et eller andet, vi finder nede i lommeulden. Derfor sløser vi mere dem end med andre penge. For man kan jo
alligevel ikke rigtigt få noget for dem! Eller?

Coinoffers

Jeg har jævnligt snuppet mig selv i at falde for fristelsen og købe is, slik eller andet for 10-20 kr. Jeg ville ikke gøre hvis jeg skulle betale med kort eller tage hul på en seddel. Så småpengene sidder en smule løsere end resten af pengene. Vi regner dem ikke for rigtige penge. Det er ligesom med McDonalds coinoffers: Du kan ikke rigtig få noget for dem, så du kan lige så godt bruge dem på en burger (eller is eller et eller andet andet).

Mange bække små

Men bruger du 10 kr. hver dag på noget, du sagtens kunne undvære, så har du brugt 3650 kr. årligt. Bruger du 20 kr. har du brugt 7300 kr. årligt. Og det er penge, rigtige penge, vil de fleste nok indrømme. Så regn selv ud, hvad du kunne få i stedet for coinoffers. Eller kunne spare op. Eller afvikle gæld.

Spar penge – en hel lille formue

Udvider man perspektivet lidt at kigger flere år frem, kunne det jo blive til en hel lille formue. Behørigt investeret og med renter og renteres rente. Har man en meget stram økonomi, kunne dette være den “luft”, man mangler i økonomien. Har man gæld, for eksempel i form af forbrugslån, kunne dette bidrage til afviklingen. Og på længere sigt en bedre økonomi.

Spar op – selvom du ikke kan

Derfor: Anskaf en sparegris (eller find noget andet, du kan putte pengene i). Når du går med flere småpenge end nødvendigt er, så put dem i sparegrisen. Det samme gælder penge, du finder på gulvet, i vasketøjet eller andre steder.

Du har nu ikke så mange småpenge i omløb – og er ikke så fristet. Ved månedens udgang (eller hvilket tidsrum, du nu vælger) kan du se, hvad det er blevet til. Så ser du resultatet, som du kan bruge til at spare op, afvikle gæld – eller hvad du nu synes bedst. beløbene er større end man tror – en hel lille “opsparing for fattigrøve” kan det blive til.

Bryd vanerne – og inkassér pengene

Det er selvfølgelig også en god ide i det hele taget at holde øje med de små beløb, som vi ikke regner, for noget. Er der mange af dem, er det værd at holde øje med. Især fordi det ofte er en dårlig vane vi har. Det er jo ikke ligefrem livsnødvendigheder, vi snakker om. Det kan undværes. Hvis man synes det er umagen værd, naturligvis.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.