Luksusfælden – ikke den eneste fælde (1)

En del af os har nok set det programmet “Luksusfælden“.  Da programmet handler om mennesker hvis økonomi er helt ude på overdrevet, kan man jo rigtig sidde og føle sig god til det der med økonomien, ikke?Luksusfælden? Nej, ikke mig, jeg køber ikke dyrt tøj. Ingen dyre biler, ingen designermøbler? Ikke noget med at spise ude – sjældent i hvert fald! Så kan man rigtig føle sig ovenpå. Check på tingene! Dette skyldes mest perspektivet. De historier er så graverende, at de kan få de fleste af os at føle sig sparsommelige – uanset om vi er det eller ej.

OK, så du er ikke gået i Luksusfælden, men så måske i en anden fælde. Der er nemlig flere, du kan falde. Luksusfælder uden Luksus? Lad os starte med:

Coinoffer-fælden

Vi kender alle reklamen. Med mønten, som du ikke rigtig kan få noget for alligevel. 10 kr., 20 kr. Så du kan lige så godt købe en burger, ikke. Det må vel være moralen i Coinoffer-reklamerne. Hvis man da kan sige, at der er en morale. Luksus er der ikke mange, der vil forbinde det med – men en fælde er der alligevel. Og den koster meget nemt kassen.

Det kan godt være, at du ikke kan lide burgere, men læs lige lidt videre alligevel. Du kan sagtens være gået i Coinoffer-fælden alligevel.

Det handler nemlig ikke om burgere eller McDonalds, men om alle de små beløb, vi bruger. Det kan være på burgere, sodavand, slik, is, ugeblade. “Det koster jo ikke noget”, siger vi. Vi regner nemlig ikke de små beløb for noget. Og det er det, der er fælden. Mange kan nemlig sagtens give 30-40 kroner ud om dagen på denne måde. Eller mere, mon ikke…? Lad os tage de 40,- som eksempel – det er nok forholdsvis almindeligt.

Summa Summarum

Ok, men stadig er der ikke tale om nogen formue. Men lad os lige regne videre:

40 kr. dagligt = 240 kr./ugentligt

40 kr. dagligt = 1.200 kr./månedligt.

40 kr. dagligt = 14.600 kr./årligt

40 kr. dagligt = 73.000 kr./ 5 år. Og så har jeg ikke engang regnet med renter og renters rente. Det regnskab kan man selv prøve – det sætter virkelig turbo på.

Og hvad nu hvis flere personer i en husstand, har disse vaner? Ja, så er det jo bare at gange op – igen…

Så der er faktisk mange penge vi bruger alligevel. På noget, der ikke er særlig nødvendigt. På noget, der ikke rigtigt er noget. Måske i virkeligheden bare en dårlig vane? Og mange regner det ikke for et problem. Det er det sådan set heller ikke. Først der, hvor din økonomi begynder at skrante – for så er der faktisk noget at komme efter.

Se mere om Luksusfælden: http://www.tv3.dk/luksusfaelden

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.