En Ajax-spray koster typisk 16-18 kr. – og det er rimeligt dyrt. I hvert fald taget i betragtning, hvad der er i den. I modsætning til, hvad man skulle tro, er der på ingen måde tale om dyre ingredienser. Man kan god købe en discount vinduesspray lidt billigere – men det er langtfra så billigt som at lave den selv. I stedet for at købe Ajax-vinduesspray, laver du bare din egen vinduesspray – det er ganske nemt. Hvis man lige tænker over det, så er den altoverskyggende ingrediens i en sådan rengøringsspray vel ret beset vand?
Gem derfor din gamle Ajaxflaske, eller køb en forstøverflaske (kan fås til ca. 10 kr. – blandt andet i IKEA). Så blander du følgende ingredienser sammen:
- 1½ fingerbøl 3 dbb. salmiak spiritus
- 6 dråber opvaskemiddel
- 4 fingerbøl, husholdningssprit eller karburatorsprit
Bland så ingredienserne og fyld flasken efter med vand. Så har du en vinduesspray.
Det kan din vinduesspray bruges til
Du får alt skinnende rent og blankt og garanteret uden fedt. Velegnet til ovn, fliser, spejle, tv-skærme, monitorer, briller. Alt, hvad du ellers plejer at bruge din Ajax-spray til. Og så koster det næsten intet. Det er reelt det samme som når du køber et vindues-spray-produkt – Ajax eller andet (produktet fås også som discount, hvor det koster omkring en tier). Køber du i stedet en flaske sprit og en flaske salmiakspiritus kan det vare i årevis. Det er altså ikke de dyre ingredienser, du er med til at holde prisen på en Ajax vinduesspray oppe. Og det er heller ikke vanskeligt at fremstille.
Hvorfor laver vi ikke alle vinduesspray?
Og hvorfor kan man overhovedet sælge et produkt, der kan eftergøres til en brøkdel af prisen? Disse spørgsmål kan man godt stille sig selv. Det er dog næppe fordi “det er alt for besværligt”. Kigger man på fremgangsmåden, kan man se, at det dårligt kunne være nemmere.
Når et produkt som Ajax vinduesspray og lignende kan sælges, skyldes det, at vi ikke ved, hvad der er i. Generelt kan vores uvidenhed koste os masser af penge.
Dette fungerer lidt på samme måde som når man køber kaninfoder. Man betaler i dyre domme for det, selvom man kunne købe kaninmad langt billigere, hvis man gik ud på en gård og købte noget korn eller kraftfoder. De fleste må regne med, at står der kaninfoder på, så er man sikker. Sikker på, at det er “det rigtige” eller “det bedste”.
I tvivl? Prøv det!
Vi ser reklamer med “ikke rent, men rigtig rent”. Man kan da ikke tro, at noget, man selv har stået og sjasket sammen, kan være godt… Måske virker det ikke? Nej, vi tager det sikre! Men pris og kvalitet følges ikke altid hånd-i-hånd. Lad det komme an på en prøve!