Dagligvareindkøb kan være en faldgrube. Styrer man det ikke, kommer man ofte hjem med en del indkøb, som man ikke havde kalkuleret med. Som regel noget man lige faldt for. Impulskøb – det er altså ikke bare sådan noget med shopping – det foregår også i supermarkedet. Skal man holde udgifterne nede, går det ikke.
Husk – når du køber ind
hvad du skal have, der hvor du køber ind. Brug gerne ugereklamerne som ”inspiration”. Og køb det, du kom efter – og ikke alt muligt andet.
*Skriv ned, hvad du skal bruge.
*Brug tilbuddene flittigt (der er ofte meget at spare) men vælg rigtige tilbud. Ikke noget med ”pseudotilbud”, som 11,95 pr. stk – 2 for 22,-. Brug hovedet – og din viden om priser hele tiden. Ting er ikke billige, bare fordi der er en gul label på. Men mange steder bruger man ofte mærkningen til at få det til at se billigt ud.
*Brug discountbutikker og supermarkedernes “private labels“, hvor du ofte kan købe det samme som mærkevarerne – i et andet mærke og til en helt anden pris. Sammenlign gerne varedeklarationerne.
*Lær priserne at kende. Du skal vide, hvilken pris du kan få en given vare til. Er normalprisen på det rugbrød, du køber 14,95, men det er jævnligt på tilbus til 9,95 – så er din “normalpris” 9,95. Du skal vide til hvilken pris, du kan få de forskellige varer, og hvornår du skal slå til. Og så købe til længere tid af gangen.
Vogt dig for
*Ting du ikke har brug for. Regn med, at dagligvarebutikker kalkulerer med, at du kommer til at putte alt muligt mærkeligt ned i kurven. Der er kun et modtræk: Lad være!
*Ting, der ikke kan holde sig. 3 liter ymer for en ti’er lyder billigt, men kan du nå at bruge det inden det bliver for gammelt. Hvis du smider de 2 liter ud, er det ikke billigt. Vurder anvendelse og holdbarhed nøje.
*Pseudotilbud. “Tilbud” hvor du næsten ikke sparer noget, eller som ikke er tilbud, men bare ligner.
Formålet med dette er, at du skal købe det, du spiser – og spise det, du køber. Det lyder naturligvis mere enkelt end det reelt er. Men – øvelse gør mester.
Og bruger du denne strategi, undgår du også de værste impulskøb. HUSK: Hvis det er noget, du har brug for, så står det jo på din indkøbsliste!
Flere sparetips om dagligvarer og indkøb
Vi du vide mere om, hvordan du trimmer dit husholdnings-budget?
- Discount er ikke dårligere – bare billigere
- Grænsehandel: Kør et par kilometer længere
- Læs, hvad der står på varen
- Køb stort ind af det, der kan holde sig.
- Brug det hele op – før du smider ud!
- Fødevarer: Jo mere forarbejdet, jo dyrere