Lav din egen blomsterjord

Har du have – stor eller lille, bruger du sikkert hvert eneste år masser af penge på muldjord, blomsterjord og lignende. Det kan du sagtens få uden at betale for det – du kan nemlig lave din egen. Blomsterjord er altså ikke bare noget, man køber i byggemarked eller havecenter. I hvert fald ikke kun!

Spar penge – lav din egen muld

Du kan spare mange penge ved at starte din egen haveaffalds-kompostering. I en større have kan man afsætte et hjørne i haven til en kompostbunke.

Har du derimod ikke så meget jord, er det en god ide, at lade komposten inddæmme af en købt eller hjemmebygget kompostkasse. Her kan haveaffald og grønt køkkenaffald ved hjælp af naturens egne bakterier og svampe med tiden omdannes til kompost. Og det er sådan, du “dyrker” din egen blomsterjord. Ikke bare sparer du penge til at købe blomsterjord til krukkerne eller til jordforbedring. Du løser også et affaldsproblem. En god del af køkkenaffaldet kan nemlig ofte komposteres. Og samtidig kan du bruge dit haveaffald, som ellers skulle have været kørt på genbrugsstationen, til at kompostere.

Jorden, der kommer ud af komposten kan bruges i krukker og lignende – eller det kan bruges til jordforbedring.

Sådan komposterer du!

Start med et lag kviste eller flis i bunden og byg din kompost større med eksempelvis grøntsagsrester, skræller, kaffefiltre, æggebakker, smågrene, blade og lignende. En god del af køkkenaffaldet bliver faktisk – over tid – til muld, du kan bruge. Dette er et projekt over lidt længere tid – din kompost kommer altså ikke lige til at give dig blomsterjord lige i næste uge…..

Det tager 4-12 måneder at skabe en god kompost. Men, der er et par muligheder for at få det til at gå en smule hurtigere. Du kan nemlig sagtens fremskynde processen ved at tilsætte vand, kalk, og andre naturlige produkter. Nogle speeder også processen op ved at anskaffe sig kompostorm. En god portion røde kompostorm skal virkelig speede processen op.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.