Låntagning kan ikke løse økonomiske problemer

Til gengæld har de ofte en evne til at forstærke dem. Kun hvis der er tale om et midlertidigt – meget midlertidigt – problem kan det anbefales. Men så vil det som oftest ikke være tunge økonomiske problemer, der er tale om. Mere likviditetsproblemer. Og så var en kassekredit mere på sin plads.

En, jeg kender, havde taget et forbrugslån, fordi hun i en periode havde brugt (alt) for mange penge. “Nu har jeg endelig fået luft i økonomien, så jeg har råd til at købe…….”

Den slags luft er meget midlertidig…

Jeg kan faktisk ikke huske, hvad det var, hun ville købe. Og det er iøvrigt sagen uvedkommende. Fordi hun i bund og grund havde en økonomi, hvor hun ikke burde låne penge. For det var ikke til daglige fornødenheder, pengene gik. Det var til klatforbrug. Og så er det sådan set lige meget, hvad det er, man klatter pengene væk til. Man har ikke løst noget – tværtimod.

Lån dig ned i afgrunden

Endnu være går det, når mennesker kommer derud, hvor de optager lån for at kunne betale andre lån. Som vi ofte ser det – blandt andet i “Luksusfælden”. Sommetider synes man, at de hurtige lån, som folk tager – blandt andet over Internettet – burde forbydes. Fordi de appellerer til mennesker, som ikke burde låne. Men det er ikke forbudt – og jeg tvivler på, at det nogensinde sker.

Det betyder, at det er vores egen opgave, at undgå unødvendige lån. At regne efter, hvor meget vi i virkeligheden betaler – hvilken i sig selv kan være afskrækkende. For ofte betaler vi dobbelt så meget tilbage som vi lånte. Være omhyggelige med, hvad vi i virkeligheden har brug for.

Bruger du penge, du ikke har?

Det kan lyde lidt “gammeldags” i manges ører. Men det kan for mange være begyndelsen på omfattende økonomiske problemer. Vi har en meget omfattende lånekultur, som gør det helt naturligt at låne til alt mellem himmel og jord. Eller vi “finansierer” – men det er jo i bund og grund det samme.

Kend dig selv

Det kan være en stor hjælp at kende sig selv så godt, at man ved, hvad det er, der får en til at bruge for mange penge. Og så undgå det, naturligvis. For manges vedkommende er det simpelthen for fristende at have penge stående – også selvom de er lånte. Her er det klogeste at holde sig fra lånene, fra mulighederne for at bruge penge, der ikke er dine.

Nogle af dem, der kommer i økonomiske problemer pga. låntil diverse forbrugsgoder, skulle måske blive lidt mere gammeldags. Praktisere husmandsøkonomi. Ikke bruge penge man ikke har.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.