Kend din købelov

Kender du købeloven? Altså “rigtigt kender” – ikke “tror nok, du kender”? Mange gør ikke! Man tror, at man kan læse op på det, når uheldet er ude. Men ofte er det ikke nok. Det skal være baggrundsviden. Og du kan virkelig få brug for din viden om købeloven – og den vil
ganske sikkert spare dig penge på et eller andet tidspunkt.

Returret? Bytteret?

De to er ikke det samme – og der er mange, der tager fejl af dem. Man tror man bare kan returnere varen, og så viser det sig, at man kun kan bytte til noget andet i butikken. Og vidste du iøvrigt, at købeloven ikke  automatisk giver dig returret – eller bytteret for den sags skyld? Det er godt at vide, hvor man står. Og netop på dette punkt bliver mange overraskede. De kan ikke returnere varen – og butikken har loven på sin side.

Faktisk chokerer det mange, at de ikke har de rettigheder, de tror, de har. Man har ikke bytteret – som mange desværre tror. Måske giver forretningen dig mulighed for at bytte, men det er ikke et lovkrav. Men står man i en dum situation, hvor man gerne vil bytte eller returnere, risikerer man at få nej. Og man risikerer, at butikken har retten på sin side.

Hvor meget ved du om købeloven?

Kender du dine rettigheder som forbruger? Ved du, hvornår du kan kræve at få en vare byttet eller hvornår du kan få dine penge retur?  Og hvornår sælger kan afvise dine krav? Kan du kræve din defekte vare byttet eller returneret? Eller måske bare repareret? Hvor længe skal du vente? Og hvem har bevisbyrden?

Svarene er i købeloven

Dette er langt fra de eneste spørgsmål, jeg kunne stille. Men det er ikke så svært som det lyder. Man skal bare lære Købeloven at kende. Ved man på forhånd, hvor man står, kan det spare en for problemer. Giver butikken ingen automatisk returret, kan man måske få en, hvis man spørger (få det noteret på kvitteringen). Eller man kan vælge ikke at handle i butikken. Man har i det mindste valget.

Reklamationsret?

Det er også rart at vide, hvor grænsen går for, hvor mange gange butikken må sende ens telefon til reparation. Og hvor grænsen er for, hvor længe man skal vente. Og hvornår man kan forlange, at handlen går tilbage.

Ved at kende sin ret og pligt, kan man spare sig selv for både udgifter – og ærgelser.

Kender butikkerne købeloven?

En anden grund til at du skal kende købeloven – ordenligt – er, at du ikke kan stole på, at de butikker, du handler i, kender den. Nogle kender ikke reglerne. Andre misfortolker den, hvilket man godt kan, den er ikke ukompliceret. Andre igen kender den, men følger den måske ikke helt. Læs mere om købeloven på forbrug.dk.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.