Kæledyr og økonomi

Mange familier anskaffer sig dyr. Hunde, katte, heste. Kaniner, marsvin eller hamstere. Sågar krybdyr, fisk eller øgler. Eller endda grise. Og det kan være en god ide med et dyr som nyt “familiemedlem” – især hvis man har børn i huset. Men der er andet at tage i overvejelser end anskaffelsesprisen for dyret.

Det gælder både den tid, man skal regne med at bruge på dyret – og de udgifter, som uvægerligt følger med at være kæledyrsejer. Det er ikke helt ligegyldigt, hvilket kæledyr, du vælger!

Det koster penge at have kæledyr

På den ene side er der dyrets behov. Overvej hvor meget tid og hvor megen energi, du vil lægge ind i projektet? Men også det økonomiske tager sig vidt forskelligt ud, alt efter hvilket dyr, du vælger at anskaffe. Overvej, hvor dyrt det kan blive, du skal nemlig også betale:

Hamsteren er et kæledyr, der er billigt i drift

Det kan være dyrt at have kæledyr - en hamster hører dog til de billige

  • Foder. En hest er meget dyr i foder. Et marsvin kan du have på kost uden at betale for noget særligt.
  • Indkvartering: Nogle dyr er mere pladskrævende end andre. Nogle kræver bure, andre bare masser af plads at løbe på. Bor man ikke på landet, vil det være meget dyrt at have en hest.
  • Udstyr – også forskelligt fra dyr til dyr. Vær realistisk.
  • Dyrlægeregninger – altid en joker i spillet. Dyr kan blive syge. De skal muligvis også vaccineres – og katte skal neutraliseres.
  • Forsikringer: Nogle dyr skal du have forsikring til. I nogle tilfælde kan det være hensigtsmæssigt at forsikre sig mod dyrlægeregninger.

Finde det rigtige kæledyr

Jeg ved godt at anskaffelse af kæledyr er en følelsesmæssig ting.

Og at mange synes at det er næsten blasfemisk at tale penge, udgifter og fornuft. Men det kan være en god ide at vælge et dyr, der passer til ens økonomi og livssituation. Det skulle jo helst ikke ende med, at din økonomi gør, at du må skille dig af med dyret igen? Det er nemlig ikke så rart, når dyret først er blevet en del af familien! Og det bliver kæledyret ofte.

Overvej, hvor megen energi og hvor mange penge I har at lægge i projektet? Det kan være man sætter sig for hårdt ved at vælge “hest” eller “hund”, hvis ens økonomi i virkeligheden peger mere i retning af “kanin”. Man kan godt have hede ønsker om et ganske bestemt dyr. Men hvis økonomien omkring det ikke holder, skal man passe på med ny-anskaffelsen. Måske er der et alternativ?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.