Jule-udgifter er ikke uforudsete udgifter…

Nej, selvfølgelig er det ikke det. Eller? Det ser – på en eller anden måde – ud som om mange lader sig overrumple af julens udgifter. Der er nok ikke mange, der kan sige sig fri fra at have ladet sig overrumple? Men, hvorfor? Julen kommer hvert år. På nøjagtigt samme tidspunkt iøvrigt. Så det er absolut muligt at forudse, at man skal bruge flere penge i december.

Julen koster kassen

Og mange ender desværre der at “julen varer lige til påske” – rent økonomisk. Altså at det tager helt til påske at komme ovenpå igen pengemæssigt. Det, man måske ikke helt har styr på, er hvor meget ekstra julen reelt koster. Og der kan komme mange udgifter på i december, som ikke eksisterer i de andre måneder. Måske er det bare omfanget, der overrasker. Ok, man regner med at bruge lidt flere penge, men ikke rigtig mange, vel? Egentlig er der 2 muligheder.

Jul med styr på pengesagerne

Man sætter tæring efter næring (ikke nødvendigvis så kedeligt, som det lyder). Bestemmer sig for, hvor mange penge, man har tænkt sig at bruge på julen. Dvs. man erkender, at man kan ikke få det hele, og bestemmer sig for, at det egentlig ikke gør så meget. Så må man jo prioritere. Dvs. man får de ting, der er vigtige for en – og får siet alt det overflødige fra. Og netop julen giver rige muligheder for at købe ting, der ikke er strengt nødvendige.

Man sparer op. OK, Det er lidt sent her i 2008, men var måske en ide til næste år? Man prøver simpelthen at gøre op hvor mange penge, man gerne vil bruge på julen. Så opretter man en konto til formålet – og trækker automatisk et bestemt beløb hver måned (eller uge, det kan sommetider få det til at se mere overkommeligt ud). Når jule kommer, behøver man ikke tænke så meget over penge.

Den tredje mulighed er (forbrugs)lån eller overtræk, men den synes jeg, vi skal se bort fra. Det er ikke nogen god ide. Jul på klods kommer muligvis til at betyde, at man kommer til at bruge hele tiden indtil næste jul på at betale af på sidste jul…

God (gældfri) jul…

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.