Jeg har for mange udgifter….

Denne sætning bliver ofte brugt for at forklare de røde tal på bundlinjen sidst på måneden (for nogles vedkommende endda tidligt på måneden. Og den lyder også mere tilforladelig end “Jeg bruger for mange penge”. Selvom det et langt stykke af vejen er det samme. At betale udgifter er vel også at bruge penge?

Eller nogle vil måske sige, at det eneste problem er, at de ikke tjener penge nok? Hvis man ikke umiddelbart har mulighed for at komme til at tjene mere, så er der kun en vej frem – at skære i udgifterne. Måske er der for mange “hellige køer”?

Hvor meget er nødvendigt?

Nu ved jeg godt, at der er nogle ting, vi skal have. Tag over hovedet, mad, el og varme, telefon osv. Men der findes ofte ting i vores “for mange udgifter”, er langt fra er livs-nødvendigheder. Hvor går grænsen – det må være op til den enkelte. For eksempel:

  • Telefonudgifter: Ja, selvfølgelig skal vi have telefon. Men hvor mange behøver vi have? Behøver de være nye – kan den gamle ikke leve lidt længere. Ja, og så hører et stort samtaleforbrug måske ikke til i en slunken økonomi?
  • Internet: Ja, det kommer vi nok heller ikke uden om. Men man kan prøve at shoppe lidt rundt efter en billig udbyder. Og være lidt realistisk mht. hastighed: Ikke alle har brug for 20Mbit – eller mere….
  • El og varme: Måske bruger du mere end godt er? Mange mennesker gør….
  • Kabel-tv: I disse digitale tider er det måske svært at leve uden. Men – hånden på hjertet: Hvor mange kanaler har du brug for?
  • Ferie: nogle regner med et obligatorisk ferierejse for hele familien 2 gange om året. Måske kunne mindre gøre det?

….og man kan sikkert blive ved.

Nogle regner endda med et fast beløb til tøj hver måned, som også hører til udgifter. Og nogle regner en ny computer eller et nyt tv som uundgåelige udgifter. Så det kan være meget forskelligt, hvad der er at “bruge for mange penge” og “have for mange udgifter”.

Selv ude om det?

Hvad er egentlig forskellen? Jo, hvis man siger, man har for mange udgifter, så er det ikke ens egen skyld. Det lyder næsten som noget udefra kommende, der æder ens penge op! Bruger du derimod for mange penge, så er der ingen tvivl om,  at det er din egen skyld. men det lyder værre, ikke? Meget værre…

Den gode nyhed…

Her kommer så den gode nyhed: Hvis det er “din egen skyld” indebærer det jo faktisk også at du kan gøre noget ved det – fremadrettet, altså. Den gode nyhed er, at opdager du, at du bruger 2000 kr. for meget om måneden, så kan du rent faktisk spare 2000,- hver måned….

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.