Jeg fatter ikke en meter…

…hvorfor ringer du ikke bare til Peter? Ja, I kender nok reklamen. Men svaret får vi ikke. Hvorfor ringer man ikke bare til Peter? Og der er faktisk en ganske god grund til ikke at ringe til Peter – det bliver for dyrt. Det kan godt være, at det er bekvemt, det der med at ringe til L’easy – men det er simpelthen for dyrt. Dette gælder ikke kun L’easy, men også mange andre låneudbydere. Men det bliver det selvfølgelig ikke bedre af.

Jeg fatter stadig ikke en meter…

Når det gælder kontantpriser er L’easy ikke specielt konkurrencedygtige. Hvis du leder efter et lignende produkt på nettet, vil du efter al sandsynlighed kunne finde en noget billigere pris. Jeg har flere gange kigget på produkter, som kunne være aktuelle for mig, men priserne er faldet igennem. Nu har L’easy sådan set heller ikke påstået at de var billige som sådan. De lover i stedet “kvalitetsprodukter til lave ydelser” – og man vil også lægge mærke til, at ydelserne er lave. Men kigger man ordentligt efter, opdager man også, at der er mange af dem.

Lær at afkode tallene

Det er let at gennemskue. Oplysningerne du har brug for er tilgængelige. Her kommer et eksempel – en mini-pc, der skal koste 2.999,- eks. levering. Den kan efter al sandsynlighed findes billigere, men lad nu det være.

Dobbelt op!

Det er afbetalingsbetingelserne, der er det interessante – L’easy’s såvel som andre låneudbydere’s:

  • På afbetaling skal du af med  måned 119,- i 55 måneder. Afdraget er lille, men månederne er mange. Det er 4½ år – altså efter al sandsynlighed længere end computerens levetid. Men du betaler lystigt videre.
  • Du skal lægge mærke til det, der kaldes ÅOP (før/efter skat) – Årlige omkostninger i procent: Her er tallene hhv. 33,24%/22,7%. Det er en meget høj rente-tilskrivning. Det kan både være renter og gebyrer – men i praksis er det udgifter, du bliver pålagt.
  • Samlede kreditomkostninger er her før/efter skat: 2.940,-/2.092,-. Dette er oven i købet “ekskl. evt. betalingsgebyr”. De renter/gebyrer, du betaler i løbet af afbetalingsperioden er altså 2.940. Det er næsten lige så meget som du betalte for computeren fra begyndelsen.

Du betaler altså varen 2 gange. Alle oplysningerne skal være tilgængelige – og det er de også her. Du skal bare læse – og tyde – dem. Så du i det mindste ved, hvad du går ind til, hvis du køber.

L’easy er ikke den eneste

Det skal – i sandhedens interesse – siges, at det ikke kun er L’easy, der gør dette. Det gælder for mange finansierings-firmaer. Det er bare fristende at lade overskriften referere til dem – netop pga. reklamen. Moralen er nok, at du skal læse betingelserne – og læse dem ordentligt. Og skal du have finansieret – så er det billigere at gå i banken.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.