In-app purchases – et dyrt bekendtskab?

In-app purchases? Er det virkelig et ord, man har brug for at kende? Ikke alle. Men dem, der har købt smartphones til deres børn, skal muligvis lige spidse øre en stund. For netop disse In-app purchases har kostet uvidende børn og deres forældre tusindvis af kroner.


Mange har sikkert hørt historierne i medierne. Børnene har spillet et uskyldigt lille børnespil købt for nogle få kroner hos iTunes eller på Android Market  i de såkaldte App Stores. Det hele er endt med en regning på flere tusinde kroner. Ene og alene fordi forældrene på et eller andet tidspunkt har tastet deres betalingskortnummer ind – måske for at betale de få kroner, som spillet koster.

In-app purchases – en fælde

Men problemet er, at inde i spillet kan børnene købe ting, de kan bruge i spillet. Børnene er ikke klar over, at de bruger rigtige penge de bruger. Så de køber beredvilligt – på forældrenes kreditkort. I virkeligheden svarer det til, at man giver sit barn kreditkortet og koden til det. Og hvem kunne finde på det?

Og det er lidt af en fælde – og man kunne fristes til at tro, at dem, der har fundet på det, var klar over konsekvenserne. For det handler ofte om spil, der henvender sig til børn. Hvor mange voksne mon spiller smølfespil? Det er nemlig blandt andet smølfespil, som det  drejer sig om

Indstil din konto korrekt

Man kunne selvfølgelig fristes til at sige, at man intet skulle købe til børnenes smartphones. Ligesom man måske også burde sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt i hvert fald de mindre børn burde have smartphones? Men faktum er, at mange har det – og at de får spillene. Derfor må man i stedet gardere sig på anden måde.

Pas på når du køber apps til din smartphone

Pas på hvis du køber smartphones til børnene

Hvis du har oprettet en konto, er det vigtigt, at den indstilles korrekt. Der er umiddelbart 2 muligheder:

  • Indstil din App Store-konto således, ar du kan lukke for disse såkaldte “in-app purchases“. Så er det muligt at købe spillet, men ikke at købe ting til det.
  • Giv i stedet barnet sin egen konto med et begrænset beløb. Dette kan for eksempel gøres ved at du opretter en konto og køber et gavekort på et givent beløb. I stedet for at registrere betalingskort, tilknytter du gavekortet. Barnet kan således kun bruge de penge, der står på gavekortet. Og når de er brugt, kan der ikke bruges flere. Lidt på samme måde, som når man laver forbrugsbegrænsning på børnenes telefonabonnement.

Sikring mod In-app purchases

Bruger du en af disse 2 modeller, kan du sikre dig mod det overforbrug, som mange har ladet sig overraske af. Der er talrige eksempler på børn, der intetanende har lavet telefonregninger på flere tusinde kroner. Så hvis du har et barn, der bruger disse spil – så få det gjort. Better safe than sorry!


Astrid

One Comment

  1. … Og hvis du er i tvivlom hvordan du gør på en iPhone eller iPad – så hop ind på mors-apps.com og se! … Der kan du også tips til gode apps til børn:-)

    Rikke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.