Ikke alting var større i gamle dage

Hukommelsen er en sjov størrelse. Husker du? I gamle dage var alting bedre, hyggeligere – og større. Det er der i hvert fald nogle, der påstår. Men, mon dog? Gælder det sodavand, holder den i hvert fald ikke. Der skal nu lanceres en større sodavandsflaske, 0,6 cl mod de hidtidige 0,5 cl., skriver Politiken. Engang var det faktisk – nogle af os husker det tydeligt – 25 cl. Får man idag en sodavand på den størrelse, synes man, at den er lille!

Større og større – flere og flere

Dette vil i praksis få os til at drikke mere af skidtet. Fordi det tilsyneladende er sådan, at “en sodavand er en sodavand” – også selvom den vokser. Når man før i tiden sagde “en sodavand”, var der tale om “sølle” 25 cl. Men man tænkte nu ikke på det som “sølle”. Sodavand havde bare den størrelse, som de plejede at have. Nu er det 50 cl. Snart er det måske 60 cl. Hvornår rammer vi de 75?

Et modtræk – kan vi gå den anden vej?

Sodavand er idag en hverdagsdrik – det har det ikke altid været. Den har bidraget til den voksende overvægt og det giver syreskader. Og den koster os mange penge – især hvis vi snakker om mærkevaresodavand! Den vil os ikke noget godt – hvis man skal sætte det lidt på spidsen. Ikke at den skal forsvinde – det er nok lige vel ambitiøst – men at drosle lidt ned ville være godt både for pengepung og helbred.

Man kunne godt ønske sig det gik den anden vej med forbruget. Man skal dog ikke forvente producenternes hjælp. Men vi kan selv skære ned. Vi har vænnet os til det, så kan vi måske vænne os fra det igen? Og det er os, der er med til at give vores børn vanerne – gode såvel som dårlige.

Et lille eksperiment…

Her hos os prøver vi på et tidspunkt noget nyt. Det er fristende at skære ned – måske også lidt naivt, men nu får vi se. Dette er sat i værk – foreløbigt:

  • Vi har droppet sodavand til dagligt, som noget “man bare har i huset”. Vi har sodavand, men de står ikke frit fremme.
  • Til maden får vi vand – evt. danskvand (den billige, naturligvis)
  • Vi har købt en kasse sodavand af de små 25 cl. (jo, de eksisterer endnu, fås endda i ikke-mærkevarer til ca, 1,50 kr.). Eller vi køber 33 cl. dåser. Når min søn beder om en sodavand, er det 25 cl., han får. Jeg mener ikke at kunne konstatere, at han vil have færre, fordi de er små. Hvad der sker uden for hjemmets fire vægge, er jeg ikke herre over, men jeg har indtryk af, at han tænker mere over det.
  • Sodavand står i udhuset – ikke i køkkenet. Dvs. at man ikke har dem stående frit fremme for at friste.

Sodavand er nok kommet for at blive, men derfor behøver de jo ikke blive større og større. Vi drikker færre – uden at det er et afsavn. Vi kan jo bare gå i udhuset og hente, men ofte gør man det bare ikke. Og hvis barrieren ikke er større, er det begrænset, hvor stort et afsavn, der er tale om?

Læs i Politiken.dk

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.