Hvad er spøgelsesforbrug?

Kender du fornemmelsen af, at en pæn del af de penge, du har, bare forsvinder? Hvorhen? Ja, det er man som regel ikke helt klar over. Men det sker hver evige eneste måned. Og det er ikke en halvtredser vi snakker om men derimod tusinder af kroner. Så det ville da faktisk være rart at vide, hvad der er sket med dem.

Der  er en der er en forklaring – der er spøgelser i din pung. Eller i hvert fald har fænomenet fået et navn – spøgelsesindkøb. Det er ikke min,der har fundet på det, men derimod noget, der beskrives i en nye bog, ’Et liv med overskud – sådan får du økonomi og fritid til at spille sammen’.

Er der spøgelser i din økonomi?

Her er der lavet en undersøgelse blandt over 2000 amerikanere, der viser et skræmmende billede. De fleste aner ikke, hvad de har brugt ca. hver tredje krone til. For hver femte er det faktisk værre endnu – det er hver anden krone, de ikke kan redegøre for. Ganske vist en amerikansk undersøgelse, men der er vel ingen grund til at tro, at der ikke viser sig et lignende billede i Danmark? Jeg tror, mange kender fænomenet.

Bogen er skrevet af  Karsten Engmann Jensen og må være særdeles interessant for dem, der beskæftiger sig med privatøkonomi. Og ikke mindst for dem, der oplever dette uforklarlige hul i deres privatøkonomi.

Hvad er det så, vi bruger pengene til? For det er naturligvis os selv der bruger dem. Det kan være meget individuelt – faktisk alt mellem himmel og jord. Måske har vi været på cafe eller i byen? Købt McDonalds-mad til ungerne? Købt et par sko eller en ny bluse? Eller småting  som cola, is, ugeblade?  Eller coffee-to-go – hvis man køber det tilpas ofte, er det også en post på budgettet. Eller vi har været ude at spise? Købt lidt ekstra på tanken? Eller legetøj, som vi køber til ungerne i supermarkedet? Vi gør det nok alle i en eller anden grad.

Meget af det vil ganske givet vise sig at være klatforbrug. Altså beløb, der er ret små – men samlet bliver det et pænt beløb. Det bedste man kan gøre er at få forbruget kortlagt. Hører du til dem, der “bare kører kortet igennem” vil dit kontoudtog på netbank nok give dig et praj om, hvor hunden ligger begravet. Det, der samlet betegnes som spøgelsesforbrug, er naturligvis forskelligt fra person til person.

Hvor er dine spøgelser?

Spøgelsesforbrug
Eller du kan bruge en måned til at kortlægge dit forbrug. Dvs. at du gemmer alle boner – og der hvor der ikke findes en bon, skriver du ned. Alt skal med. Der er ingen bagatelgrænse – for bagatelgrænser er farlige i denne forbindelse. Når måneden er omme, kan du se, hvor meget du har brugt og til hvad? Og det forklarer, hvad der sker med alle de forsvundne penge.

Der er nemlig en stor sandsynlighed for at en stor del af dette forbrug ikke bare er spøgelsesindkøb, men også overflødige indkøb. Og det giver en noget at arbejde med. For når man ved, hvad det er, man køber, som er overflødigt, kan man også arbejde på at fjerne disse indkøb. Det skal naturligvis være en bevidst indsats, men snakker vi om flere tusinde kroner om måneden, så er det måske umagen værd? Billedet er fra FreeDigitalPhotos.net

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.