Hvad er en krystalpære?

Krystalpæren er faktisk en slags sparepære, som du kan bruge, der hvor sparepærerne ikke kan bruges. Forvirret? Det er der ikke noget at sige til – men læs så videre.

Krystalpærer er stadig forholdvis nye – ikke så mange kender dem endnu. Men det kommer nok – det er nemlig ikke alle steder, man kan bruge en sparepære. Og det er her, krystalpærerne kommer ind i billedet. Og de er desuden brugbare, hvis man hører til dem, der slet ikke bryder sig om sparepærer. Og dem er der stadig en del af.

Krystalpærer vil afløse glødepærer

Med udfasningen af glødepæren – i hele EU, iøvrigt – er der kommet nye pæretyper. En af dem kaldes en krystalpære. Krystalpæren har egenskaber, der ligger tæt på dem, vi kender fra glødepæren:

  • Den har samme størrelse som en glødepære. I modsætning til glødepærer, der ofte bliver noget større.
  • Krystalpærer har samme farvespektrum som vi kender fra glødepæren. Sparepærens farvespektrum er ikke helt så stor – de har lidt problemer med gengivelse af de røde farvetoner.
  • Du kan lysdæmpe en krystalpære (dette er oftest ikke muligt med en lavenergipærer)

Så dem, der havde planer om at hamstre glødepærer til flere års forbrug, kan slå koldt vand i blodet. Der er fundet en afløser. Oven i købet en, du kan spare penge (og energi) på. Krystalpærer er konstrueret som de glødepærer vi allerede kender, så der vil ikke blive problemer med at få pærer til lamper, der kun har plads til glødepærer. Forskellen på de to er, at glødetråden er skiftet ud med en halogenstift. Dertil kommer, at krystalpærene ikke – som mange af glødepærene – er matteret. Hvilket sikkert er med til at give dem navnet…

Hvor meget sparer jeg på krystalpærer?

Krystalpærer bruger 30% mindre energi end glødepærer. Dvs. at de er energibesparende – omend ikke i samme grad som sparepærerne. Ved en sparepære taler vi om en energiforbruger på ca. 1/5 af det, man kender fra glødepæren. Derfor er det en god ide at mixe de 2 slags pærer alt efter hvilket behov der er de enkelte steder i huset – og udenfor, for den sags skyld.

Krystalpærer koster idag omkring 20 kr. pr. stk. – dog sælges de i IKEA til 29,- for en pakke med 2. De er altså en smule dyrere end glødepærerne var – tilgengæld har de den dobbelte levetid. De holder i 2000 timer mod glødepærernes 1000 timer. Læs mere på Politiken.dk  Her er glødepærens oversete afløser. IKEA’s krystalpærer, som hedder “Halogen”, kan du se eksempler på – der findes langt flere end disse 2. Samtidig er der billeder af pærerne, der i størrelse svarer ganske godt til glødepærerne:

Og det er altså ikke kun noget, som IKEA forhandler, de kan efterhånden fås mange steder. Og flere kommer sikkert til. Det ser ud som om de almindelige supermarkeder tager dem til sig i den takt glødepærerne forsvinder ud af markedet. Og det er en pære, som ser ud til at blive på markedet som alternativ, der hvor hverken sparepærer eller LED-pærer kan bruges.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.