Hyldeblomster kan bruges til flere ting, mest bruges de dog til sommerens saft. Lige nu (begyndelsen af juni) er der masser af dem at finde alle vegne. De findes overalt, men snart er det slut. Så du kan lave verdens bedste læskedrik meget billigt lige nu.
Husk at vælge et sted uden trafik-os, når du plukker hyld. Og pluk gerne skærmene om morgenen. Opskriften, som Politiken har kåret som vinder, kommer her:
1) 40 skærme hyldeblomster, pæne og store i blomst.
2) 2 hele citroner skyllet og skåret i kvarte – hvorpå noget af saften presses ud.
3) 80 gram citronsyre.
4) 1 liter koldt, kogt vand.
5) 1 kilo sukker og 5 ml atamon pr. liter siet saft.
Fremgangsmåde:
Der anvendes store gryder, krukker eller plastspande til levnedsmiddelbrug. Ingredienserne blandes sammen i ovenstående rækkefølge (1-4), og skal stå i 2-3 dage, med omrøring 3-6 gange dagligt. Saften skal stå et køligt sted, og gryderne/krukkerne/plastspandene skal være dækket til. Herefter sies blandingen i et lærredsstykke og får lov at afdryppe. Der må IKKE presses saft ud. Saften måles, og der tilsættes 1 kilo sukker og 5 ml atamon pr. liter. Rør af og til, og skum af. Når sukkeret er opløst, hældes saften på rene, atamon-skyllede flasker.
Der er masser af andre ting, blomsterne kan bruges til, læs indlæg på Politiken om hyldeblomster:
Vinder-opskriften fra DM i saft
Tryl med hyldeblomster i dit køkken