Gnaver på økonomiklasse

Hvis familien er den lykkelige ejer af en gnaver af en eller anden slags – og I synes, at der bliver lagt lige vel mange penge i dyrebutikken, så læs med her.

Det er nemlig sådan, at mange af de ting, vi køber til vores kaniner og marsvin mv., betaler vi alt for meget for. Men da det ikke er ting som er lavet specielt til dyrene, er der andre og langt billigere muligheder. Vi betaler alt for meget når vi køber produkter, specielt til kaniner eller marsvin. Bland andet må der være helt ustyrlige avancer på hø – det er jeg ganske sikker på!

Jeg er selv opvokset på landet i en tid, hvor der ikke fandtes alle disse kæledyrsprodukter. Der var der stort set ingen udgifter forbundet med at have marsvin eller kanin – udover et bur (som man ofte selv byggede, men det er en anden historie). Mange år senere, hvor min søn får en kanin, opdager jeg for alvor, at produkter til kæledyr er en hel industri.

Og værre endnu: mange mennesker tror, at man skal købe disse produkter til dyrene. Selvom man ikke bor på landet og har det hele udenfor, er der dog muligheder. Så må man få sig nogle kontakter (måske har du dem i forvejen, uden at vide det).

Billigt hø fra en gård

Man betaler ofte 12-14 kr. for en lille sjat presset hø i et supermarked. I stedet skal man gå ud til en landmand og spørge, hvor meget han skal have for et helt bundt hø (som er meget, meget større end det man får i supermarkedet). Dine udgifter til hø kommer ned på en brøkdel af det hidtidige. Hvis du synes, der er for meget i et bundt, så find nogen at dele med!

Strøelse/savsmuld – prøv et træværksted

Strøelse er også uforholdsmæssigt dyrt, taget i betragtning, at det bare er savsmuld. Gå ind på et træværksted og spørg om ikke de vil sælge en sækfuld af det. Alternativt har vi prøvet at købe såkaldte træbriketter (af presset savsmuld) som vi har knust.

Det første er dog det letteste, og givetvis også det billigste. Du skal dog lige sikre dig, at træet ikke har været behandlet med noget, dyret ikke kan tåle.

Tørfoder behøver ikke komme fra dyrehandlen

Gnavere behøver ikke nødvendigvis få mad i farvestrålende pakninger, som der står “Gnaverblanding” på. Hvis man køber det i et supermarked, er det langt billigst i store plastposer med 2-3 kg.  En grovvareforretning kan muligvis tilbyde en billigere løsning – spørg dig for. Men du kan endvidere en stor del af det med for eksempel:

  • Havregryn, vælg den billigste slags, ca. 4,50 kr./kg.
  • Rugbrødsrester, som man tørrer.
  • Hvis du alligevel skal ud til en landmand efter hø, så spørg lige, om han måske har noget grovfoder, du kan købe en sjat af. For eksempel valset havre, som er lige som havregryn, bare ikke afskallet. Det grovfoder, man bruger til kreaturer, er også velegnet. Det hele fås en brøkdel af den pris, du betaler i dyrehandlen.
Find billigere produkter til Kanin og marsvin

Gnavere kan holdes “billige i drift” hvis man tænker sig lidt om….

Gnavere elsker frugt og grønt

Du kan sagtens bruge de mere uregelmæssige grøntsager (hvis du ikke selv har, så spørg et gartneri eller nogen, der dyrker deres egne grøntsager- der går altid noget fra). Spørg landmanden om han har en sjat roer, du kan få. Ellers brug det, der bliver skåret fra, når du renser grønsager. Smid det ikke ud, giv det til din gnaver. Om efteråret er der masser  af nedfaldsæbler, du kan bruge.

Græs og mælkebøtter kan plukkes alle vegne – og dyrene elsker det. Får du fat i nogle grene fra træer, der er blevet beskåret, så giv dem til dyrene. Især kaniner elsker at gnave bark.

Billig kanin-slikkesten

Gå ind i en grovvareforretning og køb en slikkesten til hest – og sav den ud i små stykker – se mere her

Større portioner

Man kan se på det på den måde, at tingene er langt billigere i “storkøb”. Du skal selvfølgelighed have lidt plads til at have tingene stående i større portioner. Til gengæld skal du ikke ud og købe hele tiden. Eller du kan slå dig sammen med andre gnaver-ejere om indkøbene.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.