Glødepærens afløser (krystalpærer) bruger 30% mindre energi

Nu, hvor udfasningen af den gamle glødepære går igang, melder der sig visse problemer. Der findes lamper, som ikke kan bruge sparepærer – og hvad gør man så. Udskifter lampen? Nej, det er ikke nødvendigt. Alternativet til de glødepærer, der udfases, findes nemlig allerede. Det er bare ikke så kendte endnu. I stedet for glødetråden indeholder de en halogenstift som lyskilde. De er ikke blandt de pærer, der bliver “forbudt” – og de er mere energivenlige. De bruger nemlig ca. 30% mindre energi end glødepærer.

Der er overordnet 3 grunde til ikke at kunne/ville bruge lavenergipærer:

Sparepærer kan ikke lysdæmpes

Sparepærer kan ikke bruges sammen med en lysdæmper. Ikke blot fungerer det dårligt. I DR nyhederne idag (22-08-2009) var der et eksempel på, at det kunne være decideret farligt at bruge sparepærer og lysdæmper sammen.

Sparepærer er større end glødepærer

Lavenergipærerne er større end glødepærer. Det betyder, at der er lamper, hvor der ikke er plads til en lavenergipære. Dette kan være aktuelt for forskellige typer lamper – det klassiske eksempel er PH-lampen.

Sparepærer har et begrænset farvespektrum

Nogle mennesker kan ikke lide lyset fra sparepæren. Nogle synes det er koldt – der er dog sparepærer, der er tonet med et glas uden om, så man undgår det kolde, hvide. Andre kan ikke lide det begrænsede farvespektrum, som pærerne har. Og dette er en egenskab, som sparepæren har uanset hvad man har gjort ved den (hidtil)

Et alternativ til sparepæren – krystalpærer.

Den nye pære bliver kaldt en krystalpære (navnet kendte jeg ikke på forhånd, men så det i Politiken.dk). Krystalpæren har den dobbelte levetid i forhold til en glødepære og bruger 30 procent mindre energi. Og så kan lyset dæmpes med den almindelige dæmper,  akkurat som vi kender det fra glødepæren. Og den nye krystalpære har samme farvespektrum, som vi kender fra halogenpærer.

Desuden har krystalpærer samme størrelse som vi kender fra glødepæren, så den vil ikke blive et problem hvis der er “pladsmangel” i din lampe – PH-lampe eller anden.

Her kan du købe “Krystalpæren”

Krystalpæren har i et stykke tid være solgt i IKEA under navnet “Halogen”, men bliver nu mere landsdækkende, idet Føtex og Bilka fra 15. september også begynder at føre dem til en pris af tyve kroner pr. stk. Skulle du komme forbi IKEA, skal du være klar over, at du kan få dem en del billigere der – nemlig 29,- for 2 stk.

Og der kommer sikkert flere forhandlere til. Læs mere på Politiken.dk  Her er glødepærens oversete afløser.

IKEA’s pærer, kan du se eksempler på – der findes langt flere end disse 2:

IKEA: Halogen 42W (svarende til en 60W glødepære)

IKEA: Halogen 28W (svarende til en 40W glødepære)

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.