Glødepæren opvarmer mere end den lyser!

Så er det lys, du gerne vil have, er den ikke det rette valg! Vi du derimod have varme er det nok en af de dyreste måder, du kan få det på! Glødepæren er den klassiske pæretype og har været den samme gennem mange, mange år. Desværre er det også den, man opfatter som en “rigtig pære”. Men det der med den rigtige pære, skal man nok til at tænke på på en anden måde. Det er et spørgsmål om vaner – og hvad man “plejer” at købe. Min søn er opvokset med lavenergipærer – så for ham er det en rigtig pære!


Glødepærer – strømmen bruges til varme…

Glødepærer bruger megen energi fordi de afgiver varme

Glødepæren afgiver meget varme - og bruger meget strøm

Glødepæren lyser, ved at der løber en elektrisk strøm gennem en tynd tråd. Strømmen opvarmer tråden, til den bliver hvidglødende og lyser og jo flere watt pæren er på, jo mere lys vil den give. På denne måde producerer den mere varme end egentligt lys. Det du betaler for er altså “elvarme” ikke lys. Glødepæren er billig i anskaffelse, men langtfra billig i drift. Netop fordi den producerer varme – hvad enten du har brug for det eller ej!

Læs mere om de forskellige pæretyper og deres energiforbrug på Bolius.

Faktisk er glødepæren så energikrævende, at Europa-Kommissionen arbejder på en plan for en udfasning af glødepærerne, bedyndende i 2009. De nye regler vil indføre gradvise forbud baseret på det antal watt, de bruger, og deres energieffektivitet.

Det menes, at der -i penge – kan spares mellem 5 og 8 milliarder euro (mellem 37 og 60 milliarder kroner.) I CO2 vil besparelsen for hele EU være omkring 23 millioner tons om året. Læs mere i Politiken.dk: Glødelampen bandlyses fra næste år

 

Der er selvfølgelig ingen grund til at vente til 2009 med at skifte ud. Lavenergipærer er ganske vist dyrere i anskaffelse – men hurtigt tjent hjem.

Læs mere i disse indlæg:


Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *