Fra ryger-sofa til ikke-ryger sofa

Gode, brugte møbler sparer mange penge i en slunken økonomi. Men er du ikke-ryger og kommer i besiddelse af en “rygersofa” skal man regne med, at røglugten følger med i handlen. Det er ikke umuligt, at det afspejler sig i prisen. Men det kan være længe, man skal holde ud, hvis man bare venter på, at det skal drive over. De fleste ikke-rygere vil synes det lugter forfærdeligt. Der er dog råd for det. Røglugt kan faktisk fjernes.

Der findes naturligvis firmaer, som er specialister i at fjerne røgskader – for eksempel efter brand. Men er det ikke en dyr sofa, er jo langtfra sikkert, at det kan betale sig. Er det en loppemarkedssofa, kan bliver rensningen sandsynligvis dyrere end selve sofaen. Og det var måske ikke lige meningen….

Rens selv din sofa.

Sofaer (det kunne også være en stol, sovesofa, madrasser, store puder – eller andet textilt) fra et rygerhjem kan være en barsk oplevelse for en ikke-ryger – ikke mindst en med sart næse. Men smid det ikke ud, der er en god chance for, at stanken kan fjernes – ganske billigt iøvrigt. Er det ikke et forsøg værd?

Lav en blanding af varmt vand og eddike. ‘Vask’ så sofaen med blandingen. Lad den efterfølgende tørre – gerne i fri luft. Når den er tør, så lad den få en omgang mere. Nu skulle det værste ubehag være væk.

Er røglugten værre end forventet?

Skulle den være præget af mange års røg, og derfor særlig genstridig, er der en ting, du kan prøve, før du smider den ud. Tag 3 l vand og put ca. 5 spsk rodalon (NB: den til indendørs brug) i. Vask derefter sofaen i det og lad den tørre.

Rens din sofa for røglugt

En sofa fra et rygerhjem kan renses for røglugt – hvis man ville gøre en indsats

For at være sikker på at betrækket kan tåle blandingen, kan du lave en lille prøve først. Du putter lidt af blandingen på sofaen et sted, hvor det ikke kan ses. Herefter venter du et par timer – og ser, hvordan stoffet ser ud på det pågældende sted. Så ved du, om sofaen kan tale det.

Røglugten forsvandt

Min egen sofa, som jeg har fået af nogen, der ikke kunne bruge den, var en rigtig rygersofa, udsat for røg gennem en årrække. Jeg fik den fra nogen, der ikke ville bruge den mere. Den er blevet udsat for den behandling, jeg beskriver her. Den var hårdt angrebet – og til den slags er to gange nok et minimum. Der er idag ikke antydningen af røglugt tilbage, den er blevet en ikke-ryger-sofa. Og jeg er selv eks-ryger, så jeg kan lugte den slags! Så det kan lade sig gøre.

Astrid

3 Comments

  1. Kan sofaen ikke gå i stykker af at blive våd? Og hvad mener du med ordet vask? Skal man bare stryge kluden over sofaen eller skal sofaen blive helt våd?

  2. Med vask mener jeg overfladisk vask – altså kun betrækket. Så længe det blot er betrækket, der er vådt, kan sofaen sagtens tørre uden at tage skade. Du kan bruge en våd (men dog ikke alt for våd) klud – eller en børste.

    KH. Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.