Forbrugslånsfælden

For mange betyder kreditkort-gælden månedlige betalinger, der belaster økonomien. Nogle reagerer med yderligere låntagning, men det er skruen uden ende. Du skal gøre alt for at undgå dette, da det bliver alt for dyrt i det lange løb. Eksisterende lån skal du få betalt ned. De skal ud af verden – eller i hvert fald ud af din økonomi. Dette er et problem, som let accelererer – af flere grunde:

Forbrugslån er (for) lette at få. Du skal ikke tale med en bankrådgiver, der kunne finde på at sige, at du ikke har råd (og det måske med god grund). Renterne er uforholdsmæssigt høje. Køber du en vare vha. forbrugslån, er det ikke usædvanligt, at du kommer til at betale op mod det dobbelte af, hvad du ville have betalt, hvis du betalte kontant.

Alle tricks er brugt for at få det til at se ud som om, det er billigt. Afdragene er ofte små, problemet er, at der er mange af dem. Man ser ofte en computer finansieret over 60-72 måneder. Det er 5-7 år. Computeren er ofte forældet efter 2-3 år. Men du betaler af i 5 år. Det mærkes ikke på økonomien i det øjeblik du bruger pengene. Regningen kommer senere.

Det er dyrt at være fattig!

Du skal huske, at forbrugslån (og de kampagner, der følger med) er møntet netop på dem, der ikke har råd. De, der har penge, betaler enten på stedet – eller går hen i deres bank, for at få et lån til en langt billigere rente. Dette er møntet på dem, der egentlig ikke har råd. Så – i de virkelige liv – betaler man meget mere for sine lån, hvis man er fattig end hvis man er rig.

Stil dig selv de rigtige spørgsmål!

Tager du lån, uanset hvor og i hvilken form, så regn det hele godt igennem. Hvor meget kommer du reelt til at betale? Hvor længe skal du betale? Hvordan matcher lånets løbetid varen levetid? Og så er der spørgsmålet, du allerførst skal stille dig selv – gerne mere end en gang: “Har jeg overhovedet brug for dette?” Måske har du ikke brug for et nyt fjernsyn (computer, stereoanlæg, sofa…..)? Måske kunne du vente, til du har sparet penge sammen til det? Måske kunne du sagtens klare dig med noget billigere? Eller noget, der er brugt? Hvis lånet kan undgås, så undgå det….

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.