Finansfobi – angsten for rudekuverter

Er der noget, man ikke kan have en fobi omkring? Åbenbart ikke. Her kommer en ny – eller i hvert fald en, jeg ikke var vidende om – Finansfobi. Denne fobi kan bedst oversættes for “angsten for rudekuverter”. Og nej, det er ikke noget, jeg har fundet på.

Vi er måske alle lidt finansfobiske?

Jeg indrømmer, at jeg ikke elsker rudekuverter. Og det er der nok ikke mange, der gør. Men har man finansfobi, tør man simpelthen ikke åbne dem. Hvis man gør det, er det ofte forbundet med  hjertehamren og måske direkte kvalme. Mange kender tilstanden, men for nogle bliver den direkte sygelig – og så er det, det kaldes finansfobi.

Luksusfælden og finansfobi

I Luksusfælden ser man jævnligt, at deltagerne videregiver store bunker af uåbnede rudekuverter. Og man undrer sig hvorfor. Problemerne – eller måske skulle man sige kreditorerne – forsvinder jo ikke bare fordi kuverterne forbliver uåbnede. Tværtimod.

Men det, som man iagttager, må være en eller anden grad af finansfobi. Og det kan have store konsekvenser. Tingene går jo bare deres gang. Og overraskelserne bliver jo kun værre  ad. Tænk bare på de rudekuverter, du selv får. Hvad ville der ske, hvis du valgte at ignorere dem. Rykkere, rykkergebyrer – og rykkere igen. Og også inkasso, hvis man ikke reagerer.

Hvorfor går det så galt?

Det er lidt usikkert hvorfor. For det er ikke kun folk, der har en meget stram økonomi, der oplever dette. Omend det måske går værst ud over dem. Det kan være folk i alle samfundslag. Og  i yderste konsekvens kan det være behandlingskrævende. Så er et ikke blot et spørgsmål om at tage sig sammen.

Det er måske mere udbredt end vi er klar over. For mange er det lidt flovt at lide af denne angst for rudekuverter – det er måske ikke ligefrem noget, man praler af?

Læs mere om finansfobi på fpn.dk

Astrid

One Comment

  1. To gode råd mod finansfobi:
    1. alle faste udgifter går via budgetkontoen, hvor der naturligvis hele tiden er et overskud, der klarer evt. prisstigninger.
    2. Når du køber noget i en butik, eller er hos tandlægen, mekanikeren osv. betal inden du går, på den måde undgår du rudekuverter.
    Og nej, man behøver ikke at være rig for at følge disse råd, men man skal naturligvis passe på sine penge i det daglige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.