Ekstreme samlere – og så os almindelige….

Mange har set “Ekstreme Samlere” på TV3 PULS. Det er ganske rigtigt ekstremt – og jeg ved ikke helt, hvad formålet er med at gøre dette til reality-tv? Det er et program, der næsten er svært at se til ende. Og jeg kan da godt se, at det kan få selv det værste rodehoved til at virke ganske ordentlig. Ligesom man heller ikke føler sig specielt tyk når man ser et af de slankeprogrammer, der udstiller kraftigt overvægtige på samme måde som de ekstreme samlere. Efter sådan et program føler man sig ikke spor som samler. Ja, alt er relativt, meget relativt. Og så er der alligevel et eller andet, der er tankevækkende….

Samleri, der ikke er ekstremt

Nej, de færreste af os kommer i nærheden af den ekstreme samlermani, der udstilles. Men alligevel har vi måske en flig af det? Måske er der en mindre samler gemt i dig? For er det ikke sådan, at mange af os omgiver os med ting, vi aldrig bruger? Og køber beredvilligt både det ene og det andet, som vi ikke får brugt? Som vi måske kommer til at bruge i situationer, vi måske aldrig kommer i? Tøj, vi aldrig bruger? Film, vi ikke får set? Bøger, vi ikke får læst? Køkkenmaskiner, vi ikke bruger alligevel? Pynt, der ikke rigtigt pynter alligevel? Legetøj, der kun bliver leget med en gang eller 2. Gaver vi ikke bruger – men heller ikke gider bytte? Værktøj, der stadig ligger ubrugt i æsken? Meget af det, er ikke ting, vi bruger – bare ting, vi måske kunne få brug for engang. Og jeg kunne blive ved. Hver person har sikkert sin variant – et sted, hvor vi bruger penge til ingen verdens nytte.

Alt det, vi bare må eje

Vi forestiller os naturligvis, at det skal bruges – ellers købte vi det vel ikke? Men det gør alle vel i bund og grund når de køber noget. Også ekstreme samlere. Og når vi køber det, er det ofte med følelsen af, at det her må vi absolut eje. Men bagefter mister det pludselig værdi. Nu ejer vi det, men vi bruger det ikke – eller vi bruger det meget begrænset.

Og næste gang laver vi den samme fejl. Her er det bare noget andet, vi slæber til huse. Nogle har råd til dette “fejlforbrug” – andre ikke. For de sidste, er det egentlig en dum vane. Men det er en vane, der ikke så let brydes. Men prøv lige at tænk på, hvor mange penge, der egentlig forsvinder den vej. Til ingen verdens nytte. Det eneste, det gør, er at fylde op. Og bruge vores penge…

Hvad kan vi lære af det?

Når dette kommer med på en side med sparetips, er det fordi vi kan virkelig kan spare på denne front. Og det endda uden at lige nogen form for afsavn. Men det er ikke nok, blot at tænke tanken – og så slutter det. For næste gang, vi ser et eller andet “uundværligt”, er vi lige så sikre på, at det må vi bare eje. Der skal stilles en diagnose. Vi skal have sat tingene på spidsen.

Tag et kig på fejlkøbene

Her kommer en måde, hvorpå du kan afsløre dig selv: Kig dig omkring i huset. I skabe, klædeskabe, udhus, loft osv. Saml alle fejlkøbene sammen – store som små. Eller du kan lave en liste over dem. Alt, hvad du reelt ikke burde have købt, skal med. Læg oveni de ting, du har i flere eksemplarer end godt er. Uden undtagelse – der er ingen bagatelgrænse. Små beløb kan vise sig lige så vigtige – hvis der er mange af dem. Kig på det hele. Så kan du se, hvad det er for nogle ting, du køber, som du kunne undgå. Og du kan se omtrent hvor meget det koster. Regn sammen. Det er selvfølgelig meget forskelligt, hvor meget det drejer sig om. Det mest relevante spørgsmål er i virkeligheden, hvor stor indflydelse, dette har på din økonomi?

Lav et købestop – og spar penge NU

Her kommer en anden mulighed. Tag en periode – måske 1-3 måneder. I denne periode må du ikke købe nye ting. Det du til gengæld skal gøre, er at skrive alt det ned, du ville have købt – og hvad det koster. Heller ikke her bør der være nogen bagatelgrænse. Gem disse optegnelser og se på dem senere.

Hvor meget af det havde du reelt brug for? Hvor meget ville bare have været “shopping”? Her får du så et indblik i, hvor du bliver fristet – og af hvad. Og så kan du jo regne det hele sammen. Og her får du så ikke at se, hvor meget du har i overforbrug. Du får at se, hvor meget, du har sparet!

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.