Eje, leje, dele eller låne?

Den lidt underlige titel dækker egenlig over et meget relevant spørgsmål, som man sommetider må stille sig selv, hvis man skal holde udgifterne nede. Ganske vist er der nogle, der har økonomi til selv at anskaffe det hele – men nok også endnu flere, der ikke har. Nogle ting behøver man slet ikke eje for at have gavn af dem.

Hvis man bruger en ting meget lidt, behøver man så ligefrem eje den? Nogle gange kan det være nødvendigt, men mange gange er der andre løsninger, der ligger lige for.

Hvor tit skal du bruge det?

En bog, som man kun læser en gang, kan man vel ligeså godt låne? Film, man kun ser engang, vil det være mest hensigtsmæssigt at leje – eller låne. Det med at have det stående i reolen, hvis det ikke er noget, man bruger, handler vel mere om signalværdi? Har man ikke ret mange penge, bør man nok overveje om ikke denne signalværdi er lige vel dyrt købt?

Hvis man kun bruger en trailer et par gange om året, er det måske bedst at låne eller leje (kender du ikke nogen, der har en trailer, kan du låne gratis trailer på freetrailer). Selvom det skulle være lidt mere, kvalificerer det vel ikke til ejerskab?

Huset fuldt af værktøj

Et andet eksempel kunne være værktøj – i hvert fald den dyrere slags. Meget værktøj er rart at have, men hvor tit bruger man det? Her kan man måske låne det, man bruger sjældent. Eller man kunne gå flere sammen om at købe de dyrere ting? Man ville jo stadig have den fulde adgang og fulde nytteværdi!

Specialværktøj, som man meget sjældent bruger, kan endda lejes på dagsbasis i et byggemarked.

Alt godt til haven

Haveting kunne man måske også anskaffe på delebasis? En hækklipper bruger man måske 2 gange årligt. Det samme vil ofte gælde for flere af de lidt dyrere ting, som mange mener er et must for at kunne holde haven. Hvorfor ikke dele med vennerne, familien – eller naboerne? Der må da være andre, der heller ikke har råd til at anskaffe det hele? Eller måske bare finder det unødvendigt?

Og alt det andet

Ja, det var mest for at sætte tankerne i gang. Enhver bestemmer naturligvis selv, hvad man vil eje. Men sommetider sætter økonomien begrænsninger, som man godt kunne være foruden. Men der er faktisk andre muligheder end at gå ud og købe det hele selv! Hvis man tænker sig om – og er klar til at prioritere – er der penge at spare på nyanskaffelser!

Astrid

One Comment

  1. Hej Sparegris
    Jeg synes det er nogle rigtig gode eksempler I kommer med. Jeg har sammen med min mand startet hjemmesiden http://www.ebite.dk, som giver private mulighed for at låne eller leje af hinanden. Udgangspunktet er lige præcis som I skriver, at der er mange penge at spare ved at leje, i stedet for at købe de ting man ikke bruger ret tit. Omvendt har alle noget på hylderne derhjemme, de ikke bruger, og hvorfor ikke leje ud til andre og tjene lidt ekstra? Jeg håber det er ok, at jeg skriver kommentaren her, for I rammer så præcist emnet, at vi kan få en masse ud af at udleje og leje hos hinanden.
    Mange hilsner
    Annemari fra ebite

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.