Det er nemt at bruge penge, man ikke har.

Ja, det er alt for nemt. Gennem de sidste ti år er det blevet lettere og lettere at låne penge. Ikke specielt i banken – men stort set alle mulige andre steder. Selvom man mange steder kalder det at finansiere, så er det altså at låne. Små “nemme” afdrag, få svar inden for 15 minutter – eller hvad der nu reklameres med. Det er ikke mange år siden, man ikke uden videre kunne bruge penge, man ikke havde. Men meget har ændret sig. Og med de nye muligheder har også vores holdning til at låne penge ændret dig. For nogle desværre til en faldgrube – ikke alle har lige nemt ved at administrere det.

Forbrugslån er alle vegne

…og vi er havnet i en lidt farlig gældskultur. Det er almindeligt at låne til både det ene og det andet. Dyre lån, højtforrentede lån. Og det er selvfølgelig frivilligt om man vil låne, men for nogle er fristelsen vel stor. Og resultatet af at tage mange, mindre lån forskellige steder er at overblikket ryger. Jo flere konti og udbydere, man har med at gøre, jo sværere bliver det at overskue. Det er klatgæld på et meget højere niveau end vi hidtil har set. Og er der tilpas mange klatter, så går det galt.

At købe ting, man ikke har brug for – for penge, man ikke har?

Det er ikke fordi jeg vil lovprise husmandsøkonomien, hvor man ikke kan købe, hvis ikke man har sparet op. For dem, der kan styre deres økonomien, er skaden begrænset. Og der er samtidig nogle muligheder. Problemet er dem, der i forvejen ikke har styr over finanserne. Så ville det for såvidt være mere enkelt, hvis man ikke kunne købe, hvis man ingen penge har. Muligheden for at bruge penge, man ikke har, er fatal for nogle mennesker. I bund og grund ydes der for mange lån til mennesker, der slet ikke burde låne penge.

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.