Så hvorfor er det lige, vi skal tænke på det nu? Nej, jeg er ikke ude på at vi skal købe julegaver og sætte kravlenisser op nu! Men det, jeg hentyder til, er udgifterne. Vi skal tænke lidt over, hvor mange penge, vi har tænkt os at bruge på julen.
Nogle budgetterer simpelthen med julen som en ekstra udgift. Og er du en af dem, behøver du muligvis slet ikke læse videre. For så har du allerede fanget pointen: Julen er dyr! Julen er det tidspunkt på året, der tærer mest på danskernes økonomi. Skarpt forfulgt af sommerferien iøvrigt. Det er 2 tidspunkter på året, hvor vi bruger langt flere penge end ellers. Og det tager fusen på mange. Resultatet bliver ofte røde tal på bundlinjen. Eller at man skal låne for at kunne betale alt. Og det er en lidt dårlig slutning på en måned, hvor hele familien Danmark skal hygge sig.
Det er vigtigt, man er ude i god tid og regner lidt på tingene. Hvor mange penge har man til at bruge på julen? Og hvordan skal de bruges? For når først julen er over os – med alt, hvad det indebærer – er der mange, der ikke tænker synderligt over det. Og så kommer vi til at bruge flere penge end godt er.
Vil man have et praj om, hvor dyr julen egentlig er, kan man kigge dette slideshow, som er lavet af Nordea. Det afdækker danskernes pengeforbrug omkring julen. Både hvad angår gaver og alt muligt andet. Men det er ikke nogen naturlov – bare et billede af, hvad familien Danmark bruger på julen. Og det kan sagtens gøres billigere – bare man er enige om det. Og lægger et budget, så man prioriterer rigtigt. Og snakker sammen om, hvad der er vigtigt – og mindre vigtigt. Man kan godt spare på julen uden at spare på julehyggen.
Udgifterne her er naturligvis ingen naturlov – det er et gennemsnit for den danske befolkning. Der er ingen grund til bekymring, hvis man ligger noget lavere – tværtimod. Det er måske tegn på, at man undgår de værste faldgruber?