Der er penge i at droppe luksusvanerne

En fyr, jeg engang imellem snakker med i bussen, fortæller mig om, hvor svært, det er at få økonomien til at hænge sammen når man er på elevløn. Der skal skæres helt ind til benet og alligevel er kassen tom adskillige dage før den første. Han medbringer en af kop købekaffe, som jeg gætter på har kostet en tyver. Jeg begynder at lægge mærke til, at han har en med hver dag. Busstoppestedet ligger lige ved en seven-eleven. Jeg gætter på, at han ikke selv er klar over, hvor mange penge, han bruger på kaffe? 20 arbejdsdage om måneden  gange 20 kr. Det er 400 kr. Om måneden – alene til kaffe? Det bliver ikke bedre når man tager det på årsbasis – 4800 kr.! Og han er langtfra den eneste, der lader sig narre af sine egne vaner.

Hvis man har brug for en saltvandsindsprøjtning til økonomien, er det en god ide at overveje at droppe alle de små økonomiske uvaner, de fleste af os har.” Coffee to go” er blevet mere end almindeligt. En pose slik, en sodavand – eller måske lidt at spise? Og måske et ugeblad eller magasin, hvis man keder sig?   Alle steder, hvor der er mennesker, kan man købe det. Fra tidlig morgen til sen aften. Og mange hopper på den.

Mange betragter det ikke som et luksusforbrug. Men der er vel en eller anden luksus i at bruge masser af penge på noget, man egentlig ikke har brug for? Luksusforbrug er ikke bare luksusvarer. Det er vel også en eller anden form for luksus bare at kunne bruge penge på denne måde?

Mange bække små!

Det, der snyder os er, at det er småbeløb, det handler om hvis man kigger på hver enkelt ting isoleret. Hvem har ikke råd til en kop kaffe til 20 kr.? Det har de fleste, men der er mange, der ikke har råd til det hver dag! Og endnu flere, der sagtens kunne finde noget bedre at bruge pengene til.

Få overblik over klatforbruget!

Det bedste, man kan gøre er at prøve at finde ud af, hvor galt, det er fat. Hvis man i en hel måned skriver alt, hvad man køber, op. Intet for stort, intet for småt! Så får man et meget præcist billede af, hvor man bruger sine penge og hvilke uvaner, man har. Ofte er den slags vaner noget, man lige så stille og næsten umærkeligt har tilegnet sig. Desværre forsvinder de ikke lige så nemt som de kom. Her skal der gøres en indsats for at få vanerne ud af verden! Og helst uden at det kommer til at føles som et stort afsavn!

Find et formål med projektet

Vil du gerne gennemføre dette uden at det kommer til at virke for surt? Så husk først og fremmest at det stadig er dine penge. Der er ikke nogen, der tager dem fra dig. Tænk på, at du rent faktisk har fundet noget bedre at bruge dem til!

For nogle er det en god ide, at dette er meget konkret – så der er en gulerod forude. Så kan det være lettere at holde motivationen. Tænk på, hvad det i stedet er, du får for pengene? Er der noget, du ellers aldrig ville kunne få råd til? Måske kan du spare sammen til noget? En ferie? En ny cykel? En ny computer? Eller måske vil du bare nyde følelsen af at have fået luft i økonomien? Eller måske vil du gerne være gældfri?

Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.